«Xerrant, xerrant se’ns va encendre la bombeta»

per Anna Pujol Navarro, 17 d'octubre de 2014 a les 13:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. Joan Busquets i Ramon Estrada dirigeixen Lednet a Sallent, l'empresa que comercialitza, assessora i instal·la tecnologia led d’última generació.
Abans, el local era una botiga de llana de colors. Ara, és una botiga de leds i hi predominen dos tons: el lluminós blanc i el natural verd. A dins, caixes plenes de llums deixen espai a una placa solar recolzada a la paret. Servirà per il·luminar el cartell de Lednet ubicat a la carretera C-16, just abans de l’entrada Sallent nord. Però les lletres no es troben en un típic plafó publicitari, estan plantades al mur d’una casa. I plantades, no pintades, perquè es tracta de gespa artificial.


Vau començar treballant amb ajuntaments i us heu anat encaminant cap a empreses. Per què?
Joan Busquets: Els ajuntaments solen tenir la instal·lació i el manteniment de l’enllumenat públic subcontractats a d’altres companyies, a les quals no els interessa reduir el consum, perquè pensen que els pot significar menys hores de treball. S’aferren a la feina de sempre en lloc de replantejar-se-la.
Ramon Estrada: I llavors, et posen la crisi com a excusa. Fins i tot, quan els demanàvem l’hora, ens responien que no, que la crisi no els deixava!
 
És millor prendre-s’ho amb humor… i, pel que fa a empreses i particulars, amb quines actituds us heu trobat?
R.E.: També els costa molt canviar de rutines, i encara més si no hi veuen guanys immediats. Al principi, els fèiem els projectes gratuïts. Moltes empreses no s’ho miraven, només posaven atenció al pressupost.
J.B.: Hem arribat a dir-los que no ens paguin res, tan sols allò que amortitzin. N’hi havia que, segons el projecte que els presentàvem, amb vuit mesos ja podien amortitzar la inversió inicial. Després, tardaven més de vuit mesos a respondre…
 
Però haver trucat a moltes portes ha donat el seu fruit...
J.B.: Hem parlat amb unes 1.600 empreses ja, i hem aconseguit treballar amb més de 400, sense comptar amb les de l'any 2013. A més, ens hem anat obrint, ara hem establert contacte amb empreses de Mallorca i del País Basc, fins i tot. I no ens podem oblidar, encara que no entrin dins d'aquests nombres, de les cases i els petits comerços. La conscienciació a petita escala.


I abans d’acabar, fem una ullada als vostres inicis i a les perspectives de futur?
R.E.: Vam començar-ho quatre amics. Un dels quatre estava pensant en el seu treball final de cicle formatiu i xerrant, xerrant, se'ns va encendre la bombeta. Al principi, teníem al cap la il·luminació vial, pública, i hem anat evolucionant cap a empreses privades.
J.B: Ens hem anat especialitzant. De fet, és un projecte que, tal com està ara, pot anar funcionant però arribarà a una data de caducitat. Els leds tenen una vida útil molt llarga, no s’han de mantenir ni substituir sovint. I nosaltres tampoc no volem estar tota la vida treballant del mateix.

Heu pensat en possibles adaptacions?
J.B.: Estem engegant un projecte paral·lel que també té cura del medi ambient. L'hem anomenat Cleanonymous. Responsabilitat social, voluntariat. Es basa en la cooperació de persones anònimes que vulguin un entorn natural més net. Ja tenim la pàgina de facebook, enllaçada amb la web de lednet, però l'hem d'acabar de posar en marxa, i per aconseguir-ho ens agradaria contactar amb diverses ONG.
 
Fitxa
Projecte: Lednet.
Data de la idea: 2011.
Data creació: 2012.
Emprenedors
: Joan Busquets i Ramon Estrada.
Sector
: eficiència energètica.
Definició
: comercialització, assessorament i instal·lació de tecnologia led d’última generació. Públic: obert a tothom, tant empreses com particulars.
Web: www.lednet.es.
Xarxes socials: Youtube: lednetestalvi. Facebook: lednet (especialistes en leds). Twitter:@solucionslednet.
Adreça: plaça de la Pau, 1. Sallent.





Participació