Fa 25 anys, el Palau Firal arrossegava un forat de 250 milions

per Jaume Puig, 29 de setembre de 2014 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS AL POU Inaugurat l’any 1986, el recinte de l’Expo era un espai concebut únicament com a Palau d’Exposicions, només es feia servir uns 30 dies l’any i arrossegava un seguit d’irregularitats amb Hisenda i la Seguretat Social.

La gestió de Fira de Manresa havia estat portada per un consell executiu encapçalat pel president de la Cambra de Comerç i el gerent, Jaume Orriols, havia dimitit feia poc. En el tema central d’aquell mes, s’analitzava el deute acumulat pel palau firal. L’abril d’aquell any s’havia acabat l’auditoria encarregada per Fira de Manresa, que avaluava el forat en 250 milions de pessetes, posava en evidència la greu situació financera de la institució firal i en qüestionava l’acabament de la totalitat del projecte, especialment la part que havia de ser destinada a Saló de Congressos.
 
El disseny de l’edifici era de l’arquitecte Josep Maria Esquius, el qual manifestava que no s’havia concebut per ser utilitzat en altres manifestacions que no fossin fires i que els diners invertits feien impossible un espai multifuncional. La concessió de la construcció s’havia atorgat a Construcciones Salido SA, ja que segons els membres del patronat era l’oferta més ajustada de preu. Ramon Llobet, vicepresident de la Cambra de Comerç, negava rotundament que el fet de ser socis amb Salido en diverses iniciatives empresarials hagués influït en la concessió.


 
La solució que es veia més factible per sortir de la situació era la municipalització del recinte i que l’Ajuntament assumís el deute, a canvi de fer ús del dret a revertir la propietat de terrenys i edificis per l’impagament del deute. Hi havia també sobre la taula dues possibles ofertes de compra de l’edifici, una de les quals s’atribuïa a la cadena d’hipermercats Continente, per un valor aproximat d’uns 1.000 milions de pessetes, que s’havien desestimat des del govern municipal de juli Sanclimens. Des dels sectors empresarials es defensava la privatització de la gestió i l’antic gerent afirmava a la revista que era fonamental crear una infraestructura de personal.
 


 
L’Escola d’Arts agonitzava
 
Un reportatge de David Torres i Anna Vilajosana recollia que l’Escola Municipal d’Arts i Oficis començava el curs amb una sèrie de canvis, enmig de converses per passar a dependre definitivament de la Generalitat, tot i que la part d’Arts continuaria sent municipal. Professors i alumnes es mostraven escèptics sobre el futur de la branca d’Arts i arribaven a proposar tancar el centre i començar de nou.
 
S’inaugurava el centre cívic Joan Amades
 
Unes 11.000 persones havien assistit al concert de Mecano, el dia 1 de setembre, al solar de la Florinda, i el dia 10 s’inaugurava el nou centre cívic Joan Amades, destinat a acollir activitats dels barris de la Sagrada Família, la Font dels Capellans i la Balconada.


Participació