L’àvia

Des de la Butaca d'en Voltaire. PER L'HOMENOT DE LA PIPA

per El Pou, 10 de setembre de 2014 a les 12:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sempre repetia, com en un karma espiritual: “Per conèixer una persona s’hi ha d’haver menjat un quintar de sal, en plats d’ous ferrats”. Ara sóc conscient que és una missió impossible .

De les persones en coneixem allò que veiem, la seva conducta. Del que passa pel seu magí, sabrem allò que vol compartir i que, amb tota seguretat, passa abans pel sedàs de l’autocensura. Les aportacions, fantasioses, de l’escola psicoanalítica i les magnificacions dels seus seguidors van posar l’accent amb l’Eros, el Tànatos, del mateix Freud; Jung va imposar la força de l’inconscient col•lectiu com l’impuls de tota societat en l’esdevenir diari. Hem de trobar Alfred Adler, seguidor rupturista per a qui per entendre una persona hem de considerar el seu caràcter, el complex d’inferioritat (la pulsió del poder) i el conflicte que s’estableix entre la situació real del individu i les seves aspiracions. Altres escoles psicològiques, en intentar entendre el cervell, renuncien a l’enteniment humanista i parlen de la caixa negra i cerquen, només explicar les circumstàncies que determinen una conducta.

No fa tant de temps que els intel•lectuals utilitzaven la reflexió racional i no esperaven que la ciència expliqués fenòmens per als quals no té resposta.

L’any 1724, deu anys desprès de la catalana desfeta, nasqué Immanuel Kant i reflexionava en el seu Assaig envers les malalties del cap: “Un insensat pot tenir molt enteniment fins i tot en el judici en les accions en què es mostra insensat…pot proporcionar, segurament, un bon consell als altres, encara que aquest consell no tingui efecte en ell mateix”.

De les causes de conductes insensates se’n coneix més aviat poc. L’enamorament és una bona raó per mantenir conductes insensates, una altra raó de pes per comportar-se com un insensat és el capteniment d’una gran ambició; Alfred Adler ens il•lumina en la comprensió de conductes difícils d’entendre.

Per cert, el proper 11 de Setembre s’intenta fer una demostració de la unitat dels catalans dibuixant, a Barcelona, una gran V. Em fa ànsia que moltes persones vulguin participant fent una uve, que es diu b baixa, catalans!

Bona Diada!


Il·lustració: Maria Picassó



Participació