«El món de la joieria és infinit»

per Núria Closas, 8 d'agost de 2014 a les 19:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORS. 28m2 és la botiga i alhora taller de Cristina Giménez, l’espai on crea joies i elabora les seves exposicions de la marca Crisjoies, peces úniques, per encàrrec, col·leccions o peces seriades.   Quan va començar 28m2?
28m2 va néixer a Manresa, però el meu projecte de joieria va començar el 1991, quan vaig començar els estudis a l’escola Massana. He desenvolupat el projecte de joieria fins al 2014 i he passat per Barcelona i Sitges. Al cap de molt temps vaig tornar a Manresa, on vaig formar 28m2 amb les meves exsòcies, i que ara ha evolucionat cap a una botiga de joieria d’autor la marca de la qual és Crisjoies.


Què és Crisjoies?
Són joies d’autor, que no es dediquen exclusivament a la moda. El que faig és explicar petites històries amb la joieria i crear objectes des del meu propi punt de vista, des de la meva experiència.

No hi ha dues joies iguals.
Cada peça és diferent de l’altra, però sí que faig col·leccions o peces seriades, com per exemple, una de balcons, que són conjunts de braçalets o arracades i les vaig repetint, però les faig a mà. Per tant, no sempre són iguals.

Què vols dir, de balcons?
És una col·lecció que representa els balcons de les cases, balcons antics i balcons amb flors. També hi ha una altra col·lecció que és la del cercle o cicle. La botiga està organitzada en forma de cercle, al centre de la qual hi ha una exposició que és la  metamorfosi de la papallona i que vol representar el cicle de la vida, en el sentit que anem canviant a mesura que anem experimentant. És el que representa la marca Crisjoies: intentar canviar les coses, experimentar amb nous materials i desenvolupar activitat nova.

Foto: Núria Closas

Amb quin material treballes?

El material base és el metall, les pedres semiprecioses i precioses. A partir d’aquí treballo barrejant-ho amb tot el que m’arriba a les mans: fusta, paper, roba o resines.

La botiga és alhora el teu taller.
És un workshop , una botiga-taller, on a part d’haver-hi una petita exposició de la feina, també hi treballo i ensenyo l’alquímia de tot plegat, com fonc el lingot i com neixen les meves joies.

Com combines la creació i la venda de les joies?
Em concentro tres dies a treballar i tres dies de cara al públic, així puc equilibrar les dues coses. La gent em pot trucar i demanar hora per venir de dilluns a dimecres, que són els dies que em tanco al taller a treballar. De dijous a dissabte obro la botiga al públic.

Quin tipus d’encàrrecs tens?
Els clients cada vegada demanen més coses personalitzades, tant per a elles mateixes com per regalar. Si és per regalar, cal que m’expliquin com és la persona i després faig un disseny o dos segons el que m’han dit. Ho adapto al preu i llavors intento crear la peça més adequada.

No s’acaben mai les idees?
Per a mi el món de la joieria és infinit, l’única cosa que limita és la mida, que ha de ser petita perquè l’has de portar.

Obrir un negoci i un model de joieria d’autor en un moment de crisi econòmica no ha de ser fàcil.
A mi no em fa por la competència, perquè en joieria d’autor tots fem coses diferents. Comercialment i artísticament és més difícil, però hem de lluitar i disfrutar del que fem i i hem de tirar endavant. Allò que diuen que no ets profeta en la teva pròpia terra, sinó que a vegades han de venir els de fora per dir-te que hi ha alguna cosa aquí que és genial. Ens hem d’espavilar, ajudar-nos els uns als altres. Hi ha d’haver una mica de xarxa perquè a fora ens coneguin millor, no més, sinó millor.

Què li diries a algú que vol emprendre?
El primer que ha de tenir és passió per allò que vol fer. Ganes de treballar, passar-s’ho bé i sobretot si no t’agrada, deixar-ho. L’important és fer una cosa que t’agradi. Si és així, tiraràs endavant tot i la crisi i les dificultats.

Fitxa
Projecte: 28m2, Crisjoies.
Data de creació: 2012.
Emprenedora: Cristina Giménez Llobet.
Sector: joieria d’autor.
Definició: botiga-taller de joies, dissenys exclusius, per encàrrec, col•leccions o peces seriades.
Públic: obert a tothom.
Web: www.crisjoies.com - crisjoies.blogspot.com.es 
Xarxes socials: facebook.com/crisjoies
Adreça: c/ de les Piques, 17. Manresa.

Arxivat a:
Gent, joieria, emprenedors



Participació