1969: Una gran fira a la llera del riu

per Ignasi Torras i Garcia, 13 de juny de 2014 a les 01:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El 29 d’agost al 8 de setembre de 1969, amb la Fira de Manresa 1969, la gran manifestació firal del temps, en el marc el passeig del Riu i el flamant hotel Pere III. Cent cinquanta expositors de diversos sectors: indústria, comerç, automoció, serveis, ramaderia, etc. van participar en el certamen que va ser visitat per unes 100.000 persones.

Durant els anys cinquanta es van celebrar dues fires importants més: la primera, els dies 18 al 26 de maig de 1952 amb la Gran Fira Extraordinària de l’Ascensió, amb motiu del 50è aniversari de la fundació de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis i del 25è aniversari de l’institut Lluís de Peguera I la segona, del 29 d’agost al 8 de setembre de 1957, amb el Mercat-Exposició Oficial de Productes, amb motiu del 50è aniversari de la Fundació de la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa.
 
La Cambra manresana es va constituir el dia 19 de març de 1906, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Manresa. El primer local social es va establir al carrer de la Canal, 24, xamfrà amb el carrer Nou. Un dels primers projectes que va promoure va ser el de cooperar amb l’Ajuntament en la construcció d’una segona línia de ferrocarril de Manresa a Barcelona. Va caldre esperar fins als anys 1922-1926 per veure connectades les ciutats de Barcelona i Manresa.
 
El 1912 es va arribar a un acord amb l’Associació General de Comerciants per a la compra dels locals d’aquesta entitat a la plaça del Pedregar, 4 i el carrer d’en Botí, 16. Anys més tard, el 1945, va adquirir una altra casa a la mateixa plaça. El 1949 es va projectar un pis sota teulada i van començar les obres del pòrtic d’entrada, l’escala principal, les oficines, els despatxos i la façana.
 
El renovat edifici va llogar espais a institucions com la Cambra de la Propietat Urbana de Manresa, el Col·legi Oficial d’Agents Comercials, la Junta d’Aigües Potables, el Col·legi de Metges o la Mútua Manresana d’Assegurances. La sala d’actes era pràcticament l’única sala de Manresa digna i disponible per a conferències. El dia 21 de gener de 1949 el Ple de la Cambra quedava configurat, amb una llista de persones del món empresarial que formaven la corporació.
 




Participació