Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
VINS. Vins Grau és una empresa familiar centenària situada a Maians (Castellfollit del Boix). Zona privilegiada amb una gran tradició en producció de vins des del segle XIX, hi havia 25.000 ha de vinya i era la principal font econòmica. El 1966 Jaume Grau i Grau va construir el nou celler voltat de 20 ha de vinya situades a 600 metres d’alçada.
Merlot de Jaume Grau i Grau
Monovarietal de merlot reconegut com el millor vi rosat català en els premis Vinari d’Or, superant els seus competidors. I, a vins grau, ja fa cinc generacions treballant la mateixa terra per aconseguir el millor de cada collita i uns vins de màxima qualitat.
Trobar un bon vi rosat no és fàcil, perquè l’elaboració és complicada. Aconseguir el color desitjat i que embotellat conservi les característiques és difícil, ja que són fàcilment oxidables, pel baix contingut de tanins. Per això és millor no guardar-los.
Aquest rosat vesteix un bonic i atractiu color vermell d’alta capa, intens. Aromes de cireretes i maduixots madurs, i tocs frescos de magrana. En boca és concentrat i estructurat, amb molts gustos de fruita vermella, amb acidesa fresca, és equilibrat amb el 12,5% d’alcohol, sense ser gaire licorós, ni gaire lleuger.
Pilar García
Sommelier del restaurant Las Vegas
Gratus criança
Si volguéssim expressar com és d’important transmetre en un vi l’esforç que comporta definir-lo correctament com si fos una capsa tancada de les que se’n desconeix el contingut no trobaríem una paraula més adequada que Gratus. Aquesta paraula que ens ve de la llengua llatina (agradable) encaixa perfectament amb el nom de la família, Grau, amb celler a Maians (Castellfollit del Boix) i una antiguitat de cinc generacions. La gran similitud entre les dues paraules ens agrada, fa que ens sentim còmodes i summament representats.
Vi elegant com la paraula mateixa indica, elaborat amb la varietat noble Merlot i amb l’Ull de llebre, amables d’elaborar i que donen molt de joc per crear, dissenyar i fer un vi llarg i saborós, però al mateix temps comercial. Al nas ens recorda els fruits del bosc amb matisos de vainilla i de coco, gràcies a l’envelliment, durant gairebé dotze mesos, en barriques de roure francès.
En boca, una criança ben integrada ens dóna un vi sense arestes i amb una persistència tànnica suau, que en fan un vi diferent, divertit, amable i golós.
Per gaudir-ne plenament, solament es requereix una bona companyia.
Christian Carné (El Petit Celler)