2022, l’any de la manresanitat

Epitafi. PER MOSSÈN GUDIOL

per Mossèn Gudiol, 7 de maig de 2014 a les 10:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Benvolguts germans i germanes, il•luminats tots i totes per la llum de sant Ignasi i la seva obra iniciada a la ribera del Cardener, som afortunats. Si fóssim el Tata Martino, la tàctica de cara a la commemoració del 500 aniversari de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa no podria ser-nos més favorable. I tot plegat rau en la presència a la casa del pare d’un compatriota del tècnic blaugrana que és crac mediàtic de primer ordre mundial: Jorge Mario Bergoglio, és a dir, el papa Francesc. A fe de Déu que l’auge de la manera de fer dels jesuïtes ha de propiciar l’alineació dels planetes cap al Bages. Els organitzadors dels actes ho saben i vull pensar que volen situar-se al capdamunt de la cresta de l’onada. Només calen, i que Nostre Senyor ens escolti, dos requisits: que Francesc sigui el pontífex en la cita del 2022 i que la ciutat rebi totes les ajudes necessàries per treure la pols i albergar la massiva arribada de visitants atrets per l’espiritualitat i l’encant del punt de partida de la doctrina ignasiana. Perquè si la cosa ha de dependre, únicament, dels fons municipals i de la bona voluntat de l’orde, em sembla que no aconseguirem greixar massa la maquinària.

Queden vuit anys. Això també és una sort. En aquest termini de temps, només Déu sap el que pot passar. De fet, alguns parroquians ja m’han dit que no cal que passi res en relació amb la figura del sant. Molts prioritzen la dura quotidianitat a l’enllustrament dels tòtems de la institució eclesiàstica. Però servidor, tot i estar-hi en part d’acord, vol fer entendre que la pastoral del jesuïta –que ara talla el bacallà a Roma– vol acostar-se a les necessitats del poble. I, per què no dir-ho, una mica de parc temàtic manresà aprofitant sant Ignasi tampoc ens aniria malament per enriquir la ciutat, generar algun lloc de treball i potenciar el nostre paupèrrim atractiu turístic. De moment, és notícia l’única persona que ha completat el camí ignasià i l’alcalde Junyent ja ha contactat amb Azpeitia (Loiola) per començar a generar alguna sinergia, barateta, això sí. Déu faci que tot agafi volada. Els bascos, com nosaltres, també deuen voler rendibilitzar la paternitat del sant per guanyar atractiu. Ara estem agermanats i, encara que vagi en contra dels vots de pobresa, si, a més, aconseguim ser socis mercantils, encara millor.

Arxivat a:
El Cul del Pou, epitafi



Participació