Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS A LA SENALLA. L’Èrik Zafra i l’Èrica Ricart fa un any van decidir emprendre un nou projecte: recuperar l’ús del forn de llenya que hi havia als baixos de la casa on viuen, a la plaça Major de Fonollosa. Al poble i en aquesta mateixa casa hi ha constància d’un forner des de l’any 1850.
El forn actual és dels anys seixanta, però ha estat apagat els últims vint anys. No és fins fa un any que l’Èrik i l’Èrica decideixen posar en pràctica els coneixements adquirits en l’art de fer pa i tornar a engegar el forn. I és així com el poble recupera la possibilitat de menjar pa com el d’abans. Treballen amb productes ecològics i de proximitat. I tots els pans s’elaboren amb fermentació lenta. Tot això fa que aquest pa sigui molt més saludable i nutritiu, i que es conservi molt més temps; i a sobre només fan falta quatre ingredients: farina, aigua, sal i llevat mare natural, una pasta natural feta de farina, aigua i sal, on creixen uns llevats i bacteris propis de la farina amb la qual treballem. La fermentació és el pas imprescindible per obtenir pa. En aquest procés els llevats i bacteris transformen els sucres de la farina i produeixen un gas que és el responsable de l’augment de volum de la massa; és així com aconseguim que el pa pugi. Abans de la fermentació hi ha un altre pas previ, no menys important, que és l’amassament. Gràcies a aquest, la massa adquireix una elasticitat necessària perquè el pa no es trenqui quan augmenta de volum en la fermentació i ens quedi esponjós. Quan s’utilitza el llevat mare natural les fermentacions són més lentes, tardem més hores a fer el pa, però obtenim un pa de més qualitat, més gustós i més digestiu. Normalment, a la majoria de forns s’utilitza llevat fresc industrial, que permet fer pa d’una manera més ràpida, ja que el temps de fermentació és molt més curt.
L’Èrik i l’Èrica han apostat per oferir diferents tipus de pa, tant amb farines blanques com integrals. El seu producte estrella és el que anomenen pa d’abans, fet amb llevat mare natural, farina blanca, aigua i sal. Un altre dels pans que també té força requesta és el de pagès, l’únic que està fet amb llevat fresc. També tenen el pa rústic d’espelta, fet amb un 80% de farina d’espelta integral mòlta a la pedra i un 20% de farina d’espelta blanca; les barretes de xeixa amb llavors (la xeixa és juntament amb l’espelta una varietat antiga de blat), i el de motlle amb llet d’ametlles. Van incorporant alguna novetat sempre que poden. Tot el procés és manual, excepte l’amassament que al principi si que ho era totalment manual, però no fa gaire s’ajuden de l’única màquina del forn; una amassadora. Aquesta els ha reduït la feina a unes vuit hores per fornada. Al forn s’hi elaboren uns 140 pans per setmana, que distribueixen entre el propi forn i algunes cooperatives de consum del Bages. Els hi podeu trobar els dimarts de tres a cinc de la tarda i els divendres de tres a vuit.
FITXA
Elaborador: Forn de Fonollosa
Productes: pans de diferents varietats
Adreça: Plaça Major, 2. 08259 Fonollosa
Telèfon: 699000774/938366854
Pàgina web: www.forndefonollosa.weebly.com