Dir-se Llum

Va com va. PER LLUM DEGÀS

per Llum Degàs, 11 de març de 2014 a les 11:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Il·lustració: Laura Estrada
Des d'aquest any, Manresa homenatjarà cada dia de la Llum les persones nascudes per la Llum. Una original iniciativa que enlluerna tant o més que el raig de llum miraculós d'aquell 21 de febrer de 1345! De fet, una de les primeres persones homenatjades ha estat una senyora nascuda el mateix any que va néixer l'actor Rowan Atkinson, és a dir, Mr. Bean, i que es diu María Luz, un nom que a l'homenatjada no li fa cap gràcia, malgrat la gràcia de veure la llum el dia de la llum i dir-se Llum. Seria molt més agraït homenatjar les Belens i les Saides, però seria com celebrar la revetlla de Sant Joan el dia de difunts.


I tant il•lusionada com devia estar la pobra Mari Luz, així com la resta de convocades a l'acte d'homenatge, amb la idea de passar un bon dia de la Llum a la platja, Andorra, al Corte Inglés o a Ikea, per seguir la tradició. En comptes d'això, va haver de renunciar a l'escapada per culpa d'un nom que no li fa fred ni calor, amb l'afegitó d'un obsequi tan queco com una edició de la Galeria de Manresans Il•lustres, la biografia d'alguns dels quals és tan galdosa com la de Mr. Bean, però sense humor. En la recepció institucional, les tres Llums - casualment totes tres dones, com les tres gràcies o les tres maries- van rebre un diploma de Lluminaire, amb el text: "Ets de Manresa i has nascut el 21 de febrer". Si ja és prou fumut haver nascut a Manresa, imagineu-vos haver-hi nascut el dia que els manresans en marxen en bloc. No seria d'estranyar que, en algun dels casos esmentats, la nena hagués nascut sola, mentre la mare remenava entre un munt de sostenidors a la primera planta del Corte Inglés. Per sort, jo no vaig néixer cap 21 de febrer, per més que em digui Llum.




Participació