José Luis Irujo, «el soldat ras a qui li toca fer de solista»

per Ramon Aran i Vilà, 8 de maig de 2012 a les 01:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EL PERFIL. Aprofitant que demà entrevistem José Luis Irujo, el president del grup socialista a l'Ajuntament de Manresa, hem demanat als seus rivals que ens en facin un retrat particular que ens ajudi a discernir qui és el líder del principal partit de l'oposició.
José Luis Irujo, amb les sigles del PSC, a la seu de la carretera de Cardona. Foto: Clàudia Benavent


José Luis Irujo Fatuarte (Barcelona, 1957) ha estat un home fort del PSC manresà. El 14 d'abril va abandonar, però, el càrrec de primer secretari de l'agrupació local, malgrat que persones com Cristòfol Gimeno, flamant primer secretari socialista del Bages, Berguedà i Solsonès, el considerin encara una peça important per bastir un projecte de futur per al socialisme manresà, que s'ensorrà a les darreres eleccions municipals. Com és el polític que presideix el grup de l'oposició amb més regidors (4)? Irujo, metge de professió i polític de vocació, anava de número 5 a la llista i va aconseguir l'acta de regidor gràcies a la renúncia de l'exalcalde Josep Camprubí.

Un polític amb «mentalitat de govern»


L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, destaca d'Irujo la «llarga trajectòria a l'Ajuntament». Per a Junyent, encara que el líder del PSC és a l'oposició, «conserva mentalitat de govern». De fet, l'alcalde admet que Irujo «fins ara ha mostrat una clara predisposició a facilitar la governabilitat de la ciutat».

«Encara creu en solucions federalistes»

En el terreny nacional, el president del grup d'Esquerra, Pere Culell, i Irujo no s'hi entendran. El republicà admet que discrepen en «la visió del país». Culell pensa que Irujo peca d'ingenu a l'hora d'apostar per solucions federals: «Encara creu en solucions federalistes quan a l'Estat espanyol ningú es vol federar». Tot i això, el republicà considera Irujo com «un bon amic amb el qual m’entenc bé». Culell destaca que, en l'eix d'esquerres, sí que comparteixen «la preocupació per la cosa pública i el manteniment de l'estat del benestar». En el tracte proper, el líder d'ERC creu que Irujo és «una persona hàbil, amb molta experiència, bona oratòria i capacitat de diàleg».

Javaloyes es desfà en elogis d'Irujo

El president municipal del PP, Xavier Javaloyes, no sembla que sigui del PP quan parla d'Irujo, un home del PSC: «Ha demostrat tenir una gran capacitat de treball, que el desenvolupa amb responsabilitat i, en certs àmbits, amb una eficàcia contrastada». Javaloyes no dubta d'assenyalar que Irujo és un «home de conviccions i un gestor públic». De tota manera, el del PP li critica que «o bé no entén, o bé no comparteix els criteris de la gestió privada». Malgrat la distància ideològica, Javaloyes en posa en relleu el «tracte directe i sincer» i el fet que «si pactes o negocies quelcom amb ell, la seva paraula és garantia de compromís». 

«Un expert en supervivència, l'última icona d'una època socialista»

El regidor de la PxC i cap de llista a les eleccions, Albert Pericas, qualifica Irujo com «un expert en supervivència que representa l'última icona d'una època socialista que esperem que no torni a repetir-se a la nostra ciutat mai més». Pericas no li té una estima especial perquè el considera un «detractor aferrissat del missatge de PxC i defensor a ultrança dels papers per a tots». El regidor de PxC assegura que «en els últims temps se l’ha vist per la plaça de l'Ajuntament acompanyat de personatges anacrònics, recordant els seus vells temps, quan corria davant dels grisos, i cridant "fora feixistes" com si encara fossim en una altra època i en un altre segle». Per a Pericas, el problema «és que els anys i els quilos pesen».

«Un soldat ras del PSC que prové de l'espanyolisme més intransigent»


El regidor de la CUP, Adam Majó, no té pèls a la llengua. D'Irujo, en destaca que «és un polític vocacional», una d'aquelles persones que porten bregant anys i panys, «un militant incondicional», fins al punt d'arribar a considerar-lo «un soldat ras del PSC». De tota manera, Majó vincula Irujo a moviments no gaire catalanistes: «Prové de l'espanyolisme més intransigent, però vull pensar que evoluciona cap a perfils més democràtics». El de la CUP li reconeix que «és un bon orador», però no s'està de dir que «sovint s'escolta a si mateix».

«És més un pianista que no pas un solista»


Des de fora l'Ajuntament, hi ha formacions que segueixen amb deteniment les accions dels partits de l'oposició. El cap de llista d'ICV-EUiA a les eleccions municipals, Xavier Rubio, va compartir amb Irujo responsabilitats de govern durant el tripartit i, per tant, el coneix prou bé. El defineix com «una persona molt culta», amb una notable «cultura política», amb qui, en les estones de treball, es pot mantenir «converses llargues». Ara bé, Rubio adverteix que a Irujo li correspon un paper que no és el seu: «Li toca fer de protagonista quan no era previst que ho fes». L'ecosocialista el veu més com «l'aparell que és a la sala de màquines» que no pas com el solista. Tot i que «no parla per parlar», Rubio creu que la funció d'Irujo «és més la d'un pianista que no pas un solista». Rubio no s'estalvia crítiques a l'actitud d'oposició que Irujo ha propugnat. Creu que, al govern de CiU, amb «l'oposicio responsable» del PSC, «la minoria relativa li ha sortit barata» en qüestions com els pressupostos, en què el PSC es va abstenir.

«Li està tot bé i abans li estava tot malament»

Les llistes independents que no aconseguiren entrar a l'Ajuntament, com MoVeM o Manresans, també hi diuen la seva. Joan Porras, cap de llista de MoVeM, remarca que, segons ell, Irujo «està molt quiet». Porras vol subratllar aquesta actitud: «Li està tot bé i abans li estava tot malament». De tota manera, el líder veïnal no creu que Irujo s'equivoqui mantenint una actitud conciliadora amb el govern municipal. Segons Porras, «no té més remei que li estigui bé» perquè «l'oposició, per obligació, ha d'estar molt quieta». MoVeM recorda, així, l'herència del govern tripartit. Per la seva banda, el cap de llista de Manresans, Joan Soler, és molt escuet pel que fa a Irujo: «no el conec».

De fet, la rellevància municipal de la figura d'Irujo és molt baixa tenint en compte que ha assumit el lideratge del socialisme manresà, desfet per culpa de la crisi i la desafecció ciutadana. La de demà serà la primera entrevista que li fan en aquesta legislatura com a líder del PSC a l'Ajuntament.Participació