Mas Alberni: una casa de pagès enmig de la ciutat

per Redacció, 27 de desembre de 2013 a les 19:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. El mas Alberni és un dels conjunts rurals que ha quedat inclòs en la trama urbana i que ha estat rehabilitat per a nous usos en hostaleria. Es tracta d’un mas d’origen modern, amb diverses modificacions del segle XIX, construït dalt d’un turó entre l’actual polígon dels Dolors i la nova zona urbana del camí vell de Santpedor.

És un dels masos dispersos en zones elevades dels voltants de Manresa que dominen la ciutat. El conjunt està format per una mas aïllat, construït a partir de murs de tancament de pedra vista que es pot valorar per l'equilibri compositiu de les obertures a les seves façanes. L’edifici ha esta modificat posteriorment, especialment al segle XIX, quan s’hi van afegir diverses estances. Cal remarcar que representa la pervivència de l’antic caràcter rural en el marc del polígon industrial i comercial dels Dolors.

 

La masia és de planta rectangular, té planta baixa i dos pisos i està coberta amb una teulada a quatre vessants. La façana de migdia presenta una galeria amb dues grans obertures de mig punt amb dovelles de maó en el primer pis i a l’oest hi ha una gran balconada. El segon pis només té petites finestres rectangulars emmarcades amb maó.

 

Originalment, la construcció servia de masoveria i al final del segle XIX es va convertir en una propietat del negociant i banquer Lluís Alberni i va passar a mans dels germans Padró, hereus del seu negoci bancari. Actualment és un hostal restaurant.

 

El catàleg de patrimoni de Manresa en protegeix les façanes i la tipologia de les cobertes i obertures per la seva importància històrica i tradicional, ja que permet explicar el paisatge agrari del voltant de Manresa.



Foto: Francesc Rubí



Participació