Fa 25 anys: predir el futur estava de moda

per Jaume Puig, 23 de novembre de 2013 a les 16:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS, AL POU. L’astrologia, la quiromància i la cartomància eren alguns dels mètodes més comuns per esbrinar l’esdevenidor. Una sessió de quiromància podia costar unes 3.000 pessetes i una imposició de mans per guarir el dolor podia valdre unes 2.000 pessetes en la primera visita i unes 1.000 les altres.

Un dels vidents, el Florenci, cobrava només 1.000 pessetes i “curava l’espatllat” de franc.Els autors del reportatge central, Jordi Alavedra, Joan Morros, Josep Maria Oliva i Ramon Reig, parlaven amb astròlegs com Ramon Solé, que explicava com feia les cartes astrals; quiròlegs com la Pilar Sistach, que hi deia que a més de llegir les línies de les mans, mirava els ulls, i la Maria Teresa, que treballava amb el tarot i la càbala. Altres vidents entrevistats eren el Florenci, que afirmava haver predit les inundacions de 1962 a Terrassa, i la Cecília, que feia un programa per Ràdio Manresa i que manifestava la seva recança a deixar-se fotografiar per por de velar el negatiu amb la seva energia. Preguntat pel futur de la ciutat, l’astròleg Ramos Solé afirmava que en pertànyer al signe d’aquari hi veia progrés i futur: “Manresa és el centre geomagnètic de Catalunya, no el cor, com diu l’eslògan, i som una artèria i més ho serem amb l’obertura de l’autopista”, assegurava.



Creixien els objectors de consciència
 
En un reportatge de Josep Tomàs i David Torres s’explicava que el dia 13 de novembre s’havia dut a terme el sorteig per als 410 joves manresans que havien de fer el servei militar obligatori l’any següent. A la llista hi faltaven els objectors de consciència, que haurien de fer la Prestació Social Substitutòria, i encara hi havia un tercer grup de joves que havien optat per la insubmissió, tant a la mili com a la PSS. Al marge dels testimonis de Jehovà, els grups estaven organitzats entorn de l’AOC i l’Assemblea Antimilitarista del Bages, que a tall de protesta havia organitzat el mateix dia 13, a la plaça de Sant Domènec, un sorteig de quintos de cervesa.
 
Fuga de funcionaris 
 
En un altre reportatge, aquest de J. Blancafort i R. Fontdevila, s’analitzava el que se’n deia “fuga de funcionaris municipals”, ja que al llarg de l’any una vintena de treballadors havien plegat de l’Ajuntament, la majoria per anar a l’empresa privada. Els sous baixos, una política de personal poc definida i dificultats de promoció n’eren les principals causes, segons la Junta de Personal. Josep Maria Sala, llavors també regidor d’Hisenda, reconeixia el fet, però ho considerava normal per la mobilitat del mercat laboral de l’època.



 Aniversaris
 
En el capítol d’actualitat, cal destacar que aquell mes de novembre es commemorava el 25è aniversari de “Manresa, ciutat pubilla” i per aquest motiu una supercobla formada per 104 músics omplia la Plaça Major.





Participació