Tendes i actes a la plaça Major per lluitar a favor de l'Ateneu Popular La Sèquia

per N.C., 18 de novembre de 2013 a les 22:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unes trenta tendes estan plantades a la plaça per demostrar el suport a l'Ateneu, que es juga la seva continuïtat a l'edifici on es troba actualment en un judici aquest divendres. El col·lectiu ha organitzat un seguit d'actes en què ja van ser protagonistes David Fernàndez, Cesk Freixas i David Caño.
Situació de diumenge a la Plaça Major Foto: Ateneu Popular La Sèquia


Des del diumenge 17 fins al divendres 22 de novembre, la plaça Major de Manresa es veurà farcida de tendes de campanya i diversos actes organitzats per l' Ateneu Popular La Sèquia. L'Ateneu pretén, així, agafar forces i fer palesa la seva tasca al Barri Antic abans del judici de divendres, la sentència del qual podria implicar el desallotjament de l'edifici.

A banda dels actes d'aquesta setmana, que es poden seguir en streaming, l'Ateneu ha elaborat un manifest i està recollint signatures. També ha organitzat una manifestació dijous a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Major i una concentració divendres a les 10 del matí als jutjats de Manresa, per tal de fer pressió i aconseguir que no es desallotgi l'immoble que acull el col·lectiu. En un vídeo, els responsables de l'ateneu expliquen els motius que els han dut a plantar tendes a la plaça Major. Una veu en off acompanya imatges de la rehabilitació de l'edifici que es va portar a terme fa una mica més d'un any, l'elaboració d'un lipdub, diverses manifestacions i concentracions i, finalment, imatges de la mobilització a la plaça d'aquests dies. En el vídeo, asseguren que la congregació de las Filles de Sant Josep, propietàries de l'edifici, ha rebutjat les tres mediacions que l'Ateneu ha proposat per tal d'arribar a un acord sobre l'ús de l'immoble.




Un projecte consolidat

L'Ateneu Popular La Sèquia és un projecte de diversos col·lectius i persones individuals creat fa quatre anys. La iniciativa va començar al carrer Alfons XII i, des de fa un any aproximadament, es va traslladar a un edifici abandonat al costat de l'Ajuntament de Manresa i que té entrada pel carrer Amigant. Actualment, l'utilitzen col·lectius de la PAHC, Arran, la Cooperativa de Consum la Guixa, Ecoxarxa del Bages, SEPC o el Cor de Queixa. També serveix de ludoteca per a nens i nenes els diumenges a la tarda amb la pedagogia lliure aplicada pel col·lectiu Xicoia. L'espai acull el moviment feminista Acció Lila, el de cultura popular La Gatzara i la colla bastonera Manrússia Van del Pal. També l'utilitzen persones a títol individual ja sigui per gaudir de les instal·lacions, anar al rocòdrom o agafar llibres de la biblioteca. A més, s'hi fan tallers, exposicions, xerrades i concerts, entre altres. [Veure reportatge]

"El Parlament és Matrix," diu David Fernàndez

Si bé ja es coneixia que l'Ateneu havia preparat una setmana carregada d'actes abans del judici de divendres, ben pocs sabien que la plaça s'ompliria de tendes. La iniciativa ha tingut molt bona acollida i davant de l'ajuntament es respira un ambient de tolerància i bon fer. Tot i les baixes temperatures i la pluja constant, a la plaça hi van apareixent tendes i moltes persones es concentren sota les arcades de l'Ajuntament per fer tallers diversos o escoltar les xerrades i els concerts que l'Ateneu Popular La Sèquia ha organitzat.

Els actes van iniciar-se diumenge amb un sopar popular i els concerts de Jo Jet i Maria Ribot i Bob i el Lladre. Dilluns, David Fernàndez, diputat al Parlament per les CUP, va encetar el cicle de xerrades amb la ponència titulada "Alliberant espais, ocupant futurs". Acabada la xerrada sobre el futur del jovent i la lluita del present, es va passar a un torn de preguntes i aportacions ben disteses i amb molts aplaudiments com a resposta del públic. Entre bromes, una noia va demanar a Fernàndez si al Parlament de Catalunya es parlava d'aquest tipus de mobilitzacions socials i si veia la possibilitat que l'Ateneu continués al barri. Fernàndez va fer broma afirmant que la cambra catalana és "Matrix" i que la realitat de cada persona és molt diferent, i va afegir que ja li agradaria veure segons quin diputat en certes zones de Catalunya. El de la CUP ha enumerat un seguit de mobilitzacions i "lluites" que, en un principi, tenien un futur incert, però que han acabat decantant-se a favor de les persones que lluitaven com és el cas de l'abolició de l'ús de les pilotes de goma o els desallotjaments que la PAHC ha evitat fent pressió directa als bancs.

Acabada la intervenció del diputat, va ser el torn del cantant Cesk Freixas que, acompanyat d'un recital de David Caño, va amenitzar el sopar amb les seves cançons.





Participació