La manifestació per l'ensenyament públic marcada pel fort desplegament policial

per Ferran Sardans, 4 de maig de 2012 a les 00:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
SOCIETAT. Dia de reivindicacions dels estudiants a Barcelona coincidint amb la reunió dels membres del Banc Central Europeu. Les altes mesures de seguretat tant a la capital com a tot el país han fet traslladar bona part de la ciutadania a un estadi d'estat d'excepció.
A les 12 del migdia d’ahir dijous havia de començar la manifestació en contra de les retallades aprovades pels governs de la Generalitat i de Madrid pel que fa a matèria d’ensenyament. Fins a tres quarts d’una, però, no es va donar el tret de sortida a la protesta que va començar a la plaça de la Universitat i que va acabar al campus de la UPF de la Ciutadella.


A banda del retard habitual en la majoria de mobilitzacions d’aquest tipus, un altre motiu de la impuntualitat de la manifestació va ser l’insòlit desplegament policial present a Barcelona durant bona part del dia, en què també es celebrava la cimera del Banc Central Europeu. “Situeu-vos aquí, i identifiqueu als joves amb rastes, motxilles, pancartes o que formin grups” , ordenava un antidisturbis als seus companys, situats a la boca del metro de plaça Catalunya.

I així ho van fer. Més endavant, al carrer Ronda de la Universitat, una vuitantena de joves eren encerclats i retinguts per una vintena de Mossos, que demanaven identificació als estudiants que seguien cantant o aplaudint. Ells, però, no mostraven cap mena d’identificació. Sí que la mostraven els infiltrats dels Mossos a la manifestació. O alguns d’ells. Jerseis reivindicatius amb caputxa, passamuntanyes per cobrir-se la cara, ulleres de sol, texans i un braçalet mig encobert de color taronja en què es podia arribar a llegir policia. Amb cara de pocs amics i una actitud desafiant, aquests policies infiltrats –equipats fins a l’últim detall com a estudiants reivindicatius- conversaven amb els antidisturbis. A uns se’ls veia la cara; a uns altres, la identificació. Els agents de paisà gravaven amb mòbils els estudiants retinguts per cantar i aplaudir en grup. En aquell moment, un conductor d'un autobús treia el puny per la finestra i animava els joves. Aquests responien amb el crit de "la solidaritat, la nostra millor arma" .


Estudiants retinguts pels Mossos. En aquell moment, els joves cantaven L'Estaca. Foto: Ferran Sardans  

Els infiltrats també impedien, al cap d’una estona, i estant situats als carrers perpendiculars i amb l’ajuda d’una gran flota de furgonetes policials, que grups d’estudiants s’allunyessin del recorregut pautat. Segons la conselleria d’Interior, els Mossos van blindar el recorregut amb agents a banda i banda de la Gran Via i del passeig de Sant Joan per evitar aldarulls com els del 29 de febrer o els de la vaga general. Un helicòpter sobrevolava la zona on es manifestaven pacíficament els estudiants, 20.000 segons els organitzadors, 7.500 segons la policia. La mateixa zona on hi havia desplegats més de 8.000 cossos de seguretat.

Els instants previs al començament de la manifestació estaven marcats per les converses entre els estudiants, amb dos temes recurrents: l’increïble desplegament policial (eren especialment comentades les imatges publicades per La Vanguardia de franctiradors ubicats al voltant de l’Hotel Ars) i les retallades en ensenyament. Precisament, aquests nous pressupostos per a educació són un dels principals motius de la PUDUP (Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública) per convocar aquesta vaga estudiantil i manifestació.

Denuncien que l’augment de taxes previst, fins a un 66% més respecte als costos actuals, suposarà un increment d’entre 600 i 900 euros en les primeres matrícules. Una pujada que des de la plataforma, asseguren, suposarà l’exclusió de milers de persones de la universitat pública, per la impossibilitat de pagar la matrícula, així com l’endeutament de moltes famílies per poder pagar els estudis. La de dijous és la tercera vaga estudiantil en el que va de curs. El país ja ha viscut dues vagues generals universitàries, convocades els passats 17 de novembre i 29 de febrer.

A dos quarts d’una, la capçalera – “Ni pujada de taxes, ni acomiadaments, salvem la universitat pública” - va arribar a l’Arc de Triomf. Hi havia manifestants fins a la plaça Tetuan, i no s’havia produït cap aldarull, tot i la insòlita i atípica presència policial. Hi havia Mossos de paisà amb la cara tapada a cada cruïlla, i centenars de furgons que encapsulaven la marxa perquè ningú sortís del recorregut establert. Alguns professors que secundaven la protesta explicaven que no recordaven tanta presència policial en cap altra ocasió. Barcelona semblava la capital del delicte.

A dos quarts de quatre, els Mossos van identificar i imputar un jove, però no el van detenir. No se sap exactament si havia increpat els agents. Sempre quedarà el dubte d’això, de si era un manifestant o un agent de paisà, i de si era necessari aquest desplegament brutal en temps de crisi i de retallades.

Agents de paisà impedint que els manifestants abandonessin el recorregut marcat. Foto: Ferran Sardans
Arxivat a:
Gent, Crònica social



Participació