Casa Fàbregas

per Lluís Virós, 25 de setembre de 2013 a les 13:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. Acabem l’estiu amb una de les cases representatives de la plaça Major, la que hi ha a la dreta de l’Ajuntament, originària del segle XVII i restaurada en estil neoclàssic el XIX.
L’edifici va ser construït per la família Fàbregas, propietaris d’una botiga de teixits, després de comprar al segle XVIII els quatre immobles que formen la finca actual, dos orientats al carrer Amigant i dos a la plaça, i els arranjà fins a convertir-los en un sol edifici a partir de 1718. Al segle XIX s’hi practicà una reforma per unificar la façana de la plaça Major i fer una nova escala.
 
Es tracta d’un edifici d'habitatges entre mitgeres de planta baixa i quatre pisos. La façana principal és a la plaça, la secundària dóna al passatge amigant (pel darrere d’un edifici que fa la cantonada) i la posterior es veu des del carrer de na Bastardes. És un exemple típic d'arquitectura neoclàssica com es veu en la composició de la façana principal, amb balcons decreixents en alçada, fets amb llosanes de pedra i baranes de ferro forjat. La bonica façana posterior està formada per unes galeries amb arcs que sostenen capitells penjants i reflecteixen l’estil renaixentista del segle XVII. Una de les curiositats de l’immoble és l'estructura dels soterranis, excavats a la pedra, que contenen un sistema de cisternes d'aigua anteriors al s. XVI. A la planta noble hi ha una galeria barroca arranjada al segle XVIII. L'element més destacat és un gran arc rebaixat sobre el corredor de l'entresòl que sosté el forjat del pis superior.
 
La casa representa un dels contrastos del barri antic manresà, mentre que la façana està ben integrada en la plaça Major, els edificis de l’altre costat, a la baixada dels Jueus, estan en un estat deficient com es veu en la façana posterior.
 
El catàleg protegeix tant la volumetria com l'aspecte exterior de l'edifici i els elements essencials de l'interior per la seva importància històrica, compositiva i artística. Un dels objectius de la protecció és el manteniment d’una estructura urbana unitària, especialment de la plaça Major en el seu conjunt.
 
 
PER SABER-NE MÉS:
 
Estudi històric de can Fàbregas , treball inèdit, Àqaba documentació històrica, Barcelona, 2006.

Foto: Francesc Rubí



Participació