Casa Gabernet Espanyol

per Lluís Virós, 26 d'agost de 2013 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI. Aquest edifici d’habitatges entre mitgeres és dels que donen personalitat al primer tram del Passeig. És una obra d’Ignasi Oms i Ponsa de 1899, situada davant del Casino, entre un edifici d’Alexandre Soler i March al nord i un altre força agressiu al sud que el desvalora una mica.

En aquest cas, Ignasi Oms va utilitzar un llenguatge neoclàssic i historicista amb molta decoració. La façana consta de planta baixa, tres pisos i un terrat. Té una composició unitària i simètrica amb les obertures ordenades a partir d'un eix central vertical. L’element decoratiu més característic és l’arc tribular de les finestres geminades de la planta baixa i de les que hi ha sobre el portal. La resta d'obertures són balcons correguts amb baranes de ferro, excepte al tercer pis, on estan fetes amb una gelosia de pedra. A la cornisa superior hi ha una sèrie d'arcuacions alternades amb magolles. A l'interior destaca un vestíbul decorat amb elements neogòtics.

Pel que fa a la façana, els murs presenten diferents tractaments en cada pis: s’utilitza la pedra amb carreus delimitats a la planta baixa; en el primer i segon pis hi ha un pla únic diferenciat només per la disposició de les portes balconeres; finalment, en la planta superior destaca l'aportació d'un contundent balcó corregut, suportat per mènsules, que conforma una cornisa que corona simbòlicament la façana.

El catàleg de Manresa protegeix el volum, l’aspecte exterior i els espais comuns de l'interior de l’edifici pel seu valor artístic i històric (tipològic i compositiu). En conjunt, es pot dir que l’edifici vol afirmar la voluntat de deixar empremta arquitectònica en el tram més burgés del Passeig.

PER SABER-NE MÉS:
BARAUT, Anton; BOVER, Imma, El Modernisme al Bages , a Dovella , núm. 3, Manresa, desembre de 1981.
LACUESTA, Raquel, Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins , Delegació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.

Foto: Francesc Rubí



Participació