«No impera la idea de la cardioprotecció. L’aturada sobtada és la principal causa de mort a Europa»

per Anna Pujol / Núria Closas, 23 d'agost de 2013 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. Des de la consciència de servir i l'energia per emprendre, és difícil (i necessari), actualment, ser emprenedor. Però encara ho és més si es vol conscienciar les persones, amb vocació de servei públic, encara que sigui des de l'àmbit privat. És el que fa Reanima, una empresa jove de caire sanitari que proporciona i forma en l'ús de desfibril·ladors DEA, i també en primers auxilis.
Carles Pons, Daniel Paredes, Oriol Dalmau i Marc Masats, que van ser premiats com a empresa innovadora en l’última edició d’ExpoBages, ens han parlat del projecte.
 
Reanima sorgeix d'una necessitat?
Marc Masats: Sí. En altres països europeus no seria un projecte necessari, ja que estan molt més cardioprotegits. En canvi, aquí, creiem que sí que ho és. No es tenen en compte dades com ara que l'aturada cardíaca sobtada és la principal causa de mort a Europa (700.000 afectats cada any).
Daniel Paredes: I, tot i aquestes dades, aquí no impera la idea que potenciant la cardioprotecció la vida de l'afectat guanya molts minuts.
 
Què voleu aconseguir amb Reanima?
Carles Pons: Que qualsevol persona estigui preparada per utilitzar un aparell cardioprotector i que en disposi. Mitjançant la venda i formació, volem que tothom sàpiga actuar en cas d’una emergència mèdica d'aquest tipus.
 
De moment, a qui heu pogut preparar?
Oriol Dalmau: Hem fet alguna formació al nostre local i també en centres educatius de Manresa i de Vic. Els cursos oficials són per a majors d'edat, però les xerrades van enfocades a tots els públics, incloent-hi el jove. És important començar a tenir-ne consciència des de ben petit.
M.M.: Hem arribat a acompanyar a un curs de la Joviat en una excursió de muntanya, per ensenyar-los els primers auxilis des d'allà.



 Com són els cursos que feu?
M. M.: Ràpids, dinàmics, centrats en la part pràctica, però amb una important base teòrica.
C.P.: Consten d'una hora de teoria i cinc de pràctica. En els que hem fet ens hem adonat de l'enorme quantitat de mites que discorren en aquest àmbit, accions que la gent es pensa que ha de fer i que, realment, no són correctes ni beneficioses per la seva salut.
D.P.: Intentem trencar aquests mites mentre els endinsem en exemples de situacions de risc.
 
Des del desembre fins l'abril, amb quatre mesos heu engegat Reanima. Heu anat força ràpid. Us heu trobat amb algun entrebanc?
C.P.: Sempre et trobes amb entrebancs a l'hora de crear una empresa, i més si no en tens gaire experiència. El que ens va suposar més temps, però, va ser entrar al Consell Català de Ressuscitació (CCR). Tot i així, és positiu formar-ne part, perquè ens transmet coneixement oficial a la vegada que ens dóna prestigi.
 
A banda de les formacions, teniu altres línies de treball que vulgueu potenciar, de cara a un futur?
C. P.: Aquest any i el que ve ens agradaria que a la porta dels gimnasos i altres locals esportius de Manresa i Bages hi aparegués una etiqueta de centre cardioprotegit.
M. M.: Un cop la majoria de locals ho estiguessin, ja no necessitarien els nostres serveis de cardioprotecció. Tenim clar, per tant, que ens haurem d'adaptar, de reinventar. Llavors, potser donem més èmfasi als primers auxilis, sempre dins l'àmbit del servei sanitari.
 
Quins consells donaríeu a algú que vulgui muntar una empresa?
C.P.: És summament important trobar un equip que s'hi involucri i ho senti, que treballi moltes hores al dia per engegar-ho. Encara que sigui, al principi, sense cobrar.
M.M: Cal gent que cregui en el projecte. Nosaltres encara hem d’aprendre moltes coses, però s’ha de tenir ben clara la idea i lluitar-hi.
O. D.: Amb paciència i empenta, tenint present que hi haurà entrebancs, per estar preparatsper superar-los.
 
FITXA:
Nom: Reanima. Web: www.reanima.cat.
Emprenedors: Carles Pons, instructor en SVB i DEA; Oriol Dalmau i Marc Masats, col·laboradors esportius; Daniel Paredes, metge.
Idea: desembre del 2012. Data de creació: abril del 2013.
Definició: empresa jove que promou la cardioprotecció.
Sector: sanitat i docència.
Públic: cursos oficials DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic) per majors de 18 anys, xerrades i formacions per a totes les edats.
Xarxes socials: /reanimacat (Facebook) i @reanima_cat (Twitter)
Arxivat a:
Gent, EMPRENEDORIA



Participació