Les Arnaules: verdures, llegums i fruita de l’horta de Viladordis

per Alba Piqué / Laia Puig, 20 d'agost de 2013 a les 15:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS A LA SENALLA. Qui no s’ha fixat mai en uns horts molt ben plantats tot anant d’excursió cap al pont Foradat o de les Arnaules? Aquesta finca pertany a la família Casasayas. Els seus orígens són a les Escodines, concretament a cal Brics. Actualment ocupen els terrenys de les Arnaules, que inicialment no eren de regadiu, però ells mateixos hi van fer arribar l’aigua de la sèquia i ho van anar adequant.
Primerament compaginaven l’horta amb la cria de porcs, però amb els anys han anat deixant una mica de banda la ramaderia i s’han centrat amb l’horta, en tenen unes 7 hectàrees. Tot i això, no han acabat d’abandonar del tot el bestiar, ja que encara hi veurem algunes vaques pasturant al tros de finca que baixa cap al pont Foradat i alguna de les naus amb porcs d’engreix.
 
En una primera fase, la major part de la producció la venien a una gran superfície propera a la finca. A partir d’aquest comprador, els en van anar sortint d’altres fora de la comarca. Sempre s’han volgut fer la distribució ells mateixos, la qual cosa feia que haguessin de fer molts quilòmetres al llarg del territori. Aquest fet, juntament amb les ganes de poder oferir el producte principalment a les llars manresanes, va fer que deixessin de distribuir fora de Manresa i se centressin més en un mercat de proximitat. Actualment la major part de la venda la fan directament a tres mercats locals. Dimecres al matí els podem trobar a la plaça de les Oques, divendres a la Mion i dissabte, a la plaça Major. Dels tres, el mercat més concorregut és el de les Oques, segurament per la bona ubicació, fàcil accés i aparcament. Aquest gir cap a la venda de proximitat els ha permès interaccionar més amb els clients, fer una mica de divulgació pel que fa al producte de temporada (no demaneu bròquil en ple estiu) i fins i tot donar alguns consells pràctics de com coure llegums. Gràcies a tot plegat han pogut conèixer una mica millor els gustos dels manresans. Amb la finalitat de poder abastir les famílies de tot tipus de productes de l’horta, han anat diversificant els que conreen i hi han incorporat la fruita.


Darrerament també han notat que hi ha un lleuger augment de les vendes, sobretot en el sector jove, que va prenent consciència i valora els productes frescos i locals. Els seus productes estrella a l’estiu són l’albergínia blanca, el tomàquet rosa i el tomàquet mamella de monja. També són molt preuades les pastanagues (sense cor i més dolces), els pèsols (tenen llista d’espera), la mongeta tendra i els carbassons. A part d’aquestes i altres hortalisses també trobem llegums com la mongeta del ganxet i la mongeta de genoll. I fruita variada com les cireres i els préssecs.
 
A les Arnaules s’hi ha implicat des de sempre tota la família; les persones amb més edat recordaran els avis i els pares de l’Enric i el Jesús ja venent a plaça. Un ofici que ha anat passant de generació en generació i s’ha adaptat a nous temps i situacions. Actualment, a part de l’Enric i el Jesús hi trobem fins i tot els seus fills, sempre disposats a donar un cop de mà i que tenen intenció de seguir amb la tradició familiar. A part de trobar-los als diferents mercats de Manresa també els podeu anar a visitar, ja que fan venda a peu de finca.
 
FITXA
Explotació: Les Arnaules
Productes: verdures, llegums i fruita
Adreça: ctra. Abocador 08243 Manresa
Telèfons: 669 849 284 – 93 8770307
Correu electrònic: [email protected]





Participació