El futur independentista de Manresa

per Itmar Zomeño / Carlota Gallés, 2 de maig de 2012 a les 00:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
REPORTATGE. El Pou Digital enceta una roda de taules rodones amb la presència de les joventuts polítiques d'escala manresana. Cada quinze dies oferirem un reportatge centrat en un tema de debat d'interès manresà, comarcal o nacional. Aquesta setmana, les joventuts debaten la independència de Catalunya. Cal? És oportuna? És viable? N'hi ha que ho veuen molt clar, que la independència és la solució als mals de Catalunya. N'hi ha que creuen que és fer volar coloms i que, ara mateix, hi ha altres prioritats.
Representants de les joventuts polítiques davant de la façana de l'ajuntament de Manresa. Foto: Carlota Gallés


El transport, les connexions, el paper de Manresa en la política nacional... són temes que ens ajuden a definir un projecte de ciutat. Els pressupostos previstos pel 2012 i els plans d’urbanisme no es queden enrere a l’hora de perfilar, des de l’actualitat, el caràcter que tindrà el nostre municipi en un futur. Però, a més, la independència ha tornat a aparèixer en la primera plana de l’actualitat. Aquest tema es transforma en un assumpte municipal si tenim en compte que Manresa és una de les ciutats afiliades i impulsores de l'associació Municipis per la Independència des de l'octubre passat. Què en pensen les joventuts polítiques dels partits?

Ara no toca

Les Joventuts d’Esquerra Verda (JEV), properes a ICV-EUiA, mostren una postura allunyada de la independència. El seu portaveu, Albert Marañón, va explicar que «aquest no és el debat ara per ara» perquè «no s’entén que un ajuntament mogui més fils per la independència que per les vertaderes urgències de la ciutat». Les JEV van mostrar un posicionament federal, tot i que afirmen que no es posicionen ni a favor ni en contra de la independència. L’objectiu prioritari actualment és redactar un full de ruta per a Manresa. Creuen que l’actual és insuficient.

L'única raó de ser
Contràriament, Joves per la Independència (JI), les joventuts de Solidaritat a escala manresana, defensen que la independència és un objectiu pel qual cal posar-se a treballar. De fet, asseguren que «l'objectiu principal d’aquesta agrupació política és mobilitzar el jovent per tal que s'impliqui en la lluita per l'assoliment de la independència del nostre país». Afirmen que la independència pot ser una solució. Veuen amb optimisme qualsevol acció en aquesta direcció com ara l’afiliació de la ciutat a Municipis per la Independència. Tot i això, el seu representant, Arnau Padró, va qüestionar la utilitat de l’associació fins que aquesta no realitzi cap tasca.

En un tercer pla
El portaveu de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) a Manresa, Josep González, traslladaria el debat a un àmbit més nacional. La JSC és partidària de deixar en un tercer pla la importància d’un Estat català. González argumenta que «el vot municipal es pensa per a solucionar els problemes de la ciutat» i que «el vot nacional és el que s’emet amb objectius com la independència». Tot i que tampoc destaquen per tenir una postura independentista, es mostren curiosos per les accions que puguin arribar Municipis per la Independència. La JSC sí que aprova i celebra la iniciativa de la ciutat de definir-se com a republicana en un dels últims plens.

Més sobiranistes que el pare
D'altra banda, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) de Manresa defensa un model de Catalunya que passa per la independència. Segons afirma un dels seus membres, Sergi Perramon, la independència és «l’únic camí que pot aconseguir la reducció del dèficit fiscal». A diferència de Convergència Democràtica de Catalunya, es decideixen a parlar, sense dubtar,
d’independència. Perramon explica que, després que l’Estat federal hagi caducat i que el pacte
fiscal sembli massa complicat, l’única solució que veuen viable és l’Estat propi. Perramon demana que «com a mínim, ens ofereixin el pacte fiscal», però, com que el membre de la JNC creu que tot sembla apuntar el govern espanyol no el concedirà, «serà un pas que ens haurem de saltar».

Els futurs polítics manresans, al voltant del Pou de la Gallina. Foto: Carlota Gallés

La independència és com les caramelles
El posicionament de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) passa per aprovar tant l’adhesió de l'Ajuntament de Manresa a l'associació independentista com els posicionaments republicanistes. Defensen que els grans canvis poden néixer des dels municipis i que «pot ser molt interessant que aquestes iniciatives hagin sortit des de diferents partits polítics». Xavier Rubió, un dels seus representants, explica que veuen positivament qualsevol iniciativa d'aquesta índole. Rubió avisa que el fet «que hi hagi crisi no significa que no puguem celebrar les caramelles». A més, les JERC manresanes creuen que la independència podria solventar molts dels problemes de finançament i estan segurs que la conquesta de l'Estat propi «s’ha de consumar en un futur».

Pacte fiscal
La postura de les Joventuts d’Unió destaca per ser contrària a la de la JNC, tot i que en la línia de CiU. Les joventuts d’Unió consideren que el pacte fiscal és el principal objectiu a assolir per a Catalunya. El seu cap comarcal, Albert Montón, opina que, des de tots els nivells «cal impulsar el canvi que ens dugui a obtenir les claus de la caixa dels tributs recaptats a tot Catalunya».

Les Nuevas Generaciones del PP no van acudir a la cita. De fet, no estan constituïdes ni a escala manresana ni bagenca. Tampoc no va acudir-hi cap membre de l'Assemblea de Joves de l'Esquerra Independentista (AJEI), que manté llaços amb el moviment assembleari i polític de la CUP.Participació