La font del passeig de Pere III

per Ignasi Torras i Garcia, 23 de juliol de 2013 a les 18:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. L’any 1962 es complien cent anys de la fundació de la Junta d’Aigües Potables de Manresa. Per aquest motiu es va crear una comissió per commemorar una efemèride molt important per a la ciutat.
En formaven part: Francesc Busquets Pujol, Joaquim Soler Padrós-Gibert, i Francesc Coloma Torras, en representació de la Junta d’Aigües els dos primers, i el tercer com a representant de la Junta de la Sèquia. I una representació dels plomistes, amb Jaume Masana Naudí, Joan Soler Justí, Manuel Malet Colom i Josep M. Vives Llambí, secretari de la Junta d’Aigües Potables. Tots ells van acordar la construcció d’una font lluminosa a la placeta del Passeig nou davant de la plaça de toros. Exposada la proposta a l’Ajuntament en sessió municipal permanent, celebrada l’11 d’agost de 1962, s’hi donà la plena conformitat i es va assumir la instal•lació de l’enllumenat públic de la plaça; en el centre de la qual es construïa la font lluminosa, costejada per l’esmentada Junta.


Les obres de la plaça es va fer segons projecte del manresà Josep M. Armengou i Vives, arquitecte municipal (1961-1980), que va situar dos parterres de forma allargada i uns altres dos en forma de mitja lluna i bancs per seure. La comissió va encarregar el projecte de la font a l’enginyer Carles Buïgas i Sans. Nat a Barcelona el 18 de gener de 1898, va estudiar a l’Escola d’Enginyers Industrials. Però derivà els estudis cap al disseny de projectes de fonts i salts d’aigua lluminosos. Les primeres obres van ser al Palau Reial de Pedralbes. Eugeni d’Ors definia el seu treball com un nou estil d’art, l’art de l’aigua-llum. Més endavant va fer el projecte que el va fer famós, la Font Màgica de Montjuic, creada amb motiu de l’Exposició Universal de 1929 a Barcelona. Durant la guerra civil s’instal·là a Paris, on va residir fins l’any 1942 i va realitzar projectes de gran envergadura a Lieja, Nova York, Lisboa, Roma, Madrid, Paris, Santo Domingo i Granada, alguns dels quals no es van poder dur a terme a causa de la crisi de la Segona Guerra Mundial.

Foto: Arxiu Comarcal del Bages


La fotografia és de moments abans de la inauguració de la nova font, a la plaça de la part alta del Passeig, la vigília de la Festa Major de Manresa de l’any 1962. Amb Francesc Busquets Pujol, Vicenç Pigem, enginyer municipal; Carles Buïgas i Sans, creador de la font, i Josep M. Armengou i Vives, arquitecte.





Participació