«Som uns apassionats de l'arqueologia i no volem canviar de professió»

per Núria Closas, 17 de juliol de 2013 a les 14:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
EMPRENEDORIA. Patxi Ozcoz i Òscar Trullàs, juntament amb Jordi Morera i Oriol Achón, han creat Arqueòlegs.cat. Quatre valents amb 10 anys d’experiència professional han decidit muntar el seu propi negoci per treballar en el camp de l’arqueologia i fer difusió del patrimoni cultural.
L’arqueologia sovint es relaciona amb Indiana Jones, pinzells, piràmides i maies.

Patxi Ozcoz: L’arqueologia no és buscar tresors, mai no és excavar fent forats, sempre es treballa per estrats. Primer un, després l’altre... i anem analitzant els jaciments que s’hi troben.

Òscar Trullàs: No sempre es tracta d’excavar o fer conservació. Cada ajuntament té un territori protegit on hi podrien haver jaciments. Quan algú necessita un arqueòleg, empresa o particular que, per exemple, vol construir una casa, normalment truquen a la Generalitat, que té un llistat d’empreses amb qui poden contactar. Llavors, si s’hi han de fer obres, cal un arqueòleg que hi vagi a supervisar en cas que sortís res.

Vau tenir clar de seguida que volíeu muntar una empresa?

P.O: Crec que no ens jauríem plantejat muntar una empresa si no hagués estat per la crisi, perquè els quatre estàvem treballant molt bé amb un sou a final de mes.

Ò.T.: L’arqueologia va molt lligada, per una banda, al món de la construcció i per l’altra, al patrimoni. Amb la crisi es van acabar moltes obres com el TFG o l’eix transversal i van començar a haver-hi feines de petites coses, que necessitaven menys treballadors. A més, els ajuntaments el que volen és restaurar patrimonis per fer-ne difusió i tampoc no necessiten molta mà d’obra. Per això les empreses grans van caure, perquè no ho van poder mantenir.

P.O.: Som unes persones apassionades de l’arqueologia i del patrimoni. Ens agrada la feina que fem i no volem canviar de professió.

Patxi Ozcoz i Òscar Trullàs Foto: Núria Closas

Com va ser engegar el projecte?

P.O: Vam haver de fer un curset intensiu per saber quin tipus d’empresa ens convenia més, perquè al principi no teníem ni idea de com muntar-la.

Ò.T.: Vam fer quatre jornades al CTM, per aprendre a fer un pla d’empresa econòmic.

Necessitàveu espais o ajudes econòmiques per començar?

P.O: El nostre sector és una mica especial, el material que fem servir nosaltres són pics i pales, llavors no necessites una gran quantitat de diners per poder començar.

Ò.T.: El que sí que necessitem és un espai on poder netejar els jaciments que trobem, treure’n la sorra i un dipòsit temporal per guardar-los. Després se’n van cap a uns magatzems de la Generalitat o cap als museus comarcals o municipals. Si necessitem laboratoris per fer anàlisis més específics ho demanem a companys nostres que treballen d’això.

El treball és en xarxa entre professionals que s’han dedicat a aspectes més concrets de l’arqueologia.

Ò.T: Fa uns nou anys, estava fent unes excavacions d’uns morts relacionats amb la Guerra del Francès i uns companys ens van dir que podíem enviar aquests morts a Londres perquè n’analitzessin les dents. Així ens podrien dir de quina regió de França eren i quin recorregut van seguir per arribar fins a Catalunya.

Quines són les tasques més comunes d’Arqueolegs.cat?

Ò.T.: Es porta molt el tema de difusió del patrimoni. A molts pobles els interessa potenciar construccions com poden ser un forn de teula medieval o un molí, per atraure turisme. Els fem un projecte per a la restauració o consolidació d’aquests dos llocs, manteniment durant l’any, proposem visites guiades i dissenyem els plafons. Així hi guanya el patrimoni.

P.O.: La idea és poder compartir tot allò que s’ha trobat després d’excavar o després d’haver-ho restaurat, ja sigui amb plafons o amb casals d’estiu on la canalla descobreixi el seu territori i aprengui.

FITXA:
Nom del projecte: Arqueolegs.cat.
Web:
www.arqueolegs.cat.
Emprenedors: Jordi Morera, Oriol Achón, Patxi Ozcoz, Oscar Trullàs.
Idea: octubre del 2012.
Data de creació:
març del 2013.
Definició: Projecte creat per quatre professionals apassionats de l’arqueologia i del patrimoni que s’estimen la seva feina i volen treballar d’això.
Sector:
arqueologia, difusió del patrimoni cultural.
Públic:
qualsevol interessat a potenciar el patrimoni cultural i conèixer la història.
Xarxes socials: https://www.facebook.com/arqueolegscat.difusiodelpatrimoni.




Participació