"Volem ser una conjunció d'empreses que generi riquesa al seu entorn"

per Anna Pujol, 5 de juliol de 2013 a les 18:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ENTREVISTA. Nil Camprubí ens ha parlat de Fent País, però ho ha fet com a grup, perquè els cinc bagencs que han tirat endavant aquest projecte emprenedor treballen a l'una per aconseguir que la cooperativa de consum d'oci i lleure que han engegat acabi esdevenint allò que sommien: "Un pas per canviar el sistema, un gran pas basat en petites accions". Fitxa
Nom projecte:  Fent País
Emprenedors:  Roger Codina, Ariana Torras, Marc Llopart, Tom Rubí, Nil Camprubí
Data d'ideació:  Finals del 2011
Data de creació:  Principis del 2013
Definició:  Cooperativa on els socis ens unim per seleccionar què consumim amb criteri
Sector:  Oci i lleure, i més àmbits relacionats (allotjament, restaurants...)
Públic:  Obert a tothom qui vulgui conèixer el país a través de l'autenticitat, el respecte, l'estima
Xarxes socials: /fentpais (Facebook) i  @fentpaiscat (Twitter)


L'equip de Fent País amb la guia regal al centre de la taula. Foto: Fent País

Com us va sorgir la idea de Fent País?
La inspiració ens va venir xerrant de la crisi amb el grup d'amics. Ens carregàvem els bancs parlant i un company ens va dir que a part de comentar-ho, havíem de passar a l'acció i treure-hi els diners. Els actes diaris tenen més incidència que anar a votar cada quatre anys. Aquesta idea ens va portar fins al concepte de cooperativa de consum, que sempre ens havia agradat, però vam pensar en traspassar-la a l'oci i el lleure. És una manera de canviar el sistema dia a dia, amb una xarxa triada pels socis.

A part d'aquesta filosofia general, quins són els vostres objectius concrets?


Els objectius principals són crear xarxa i ser un segell de confiança gestionat pels propis socis. No pretenem ser comissionistes o intermediaris, l'únic que demanem a les empreses és un 10% mínim de descompte pels socis, així com signar el document de compromís, que els demana certa responsabilitat social: Paritat entre treballadors, sous dignes... Volem que ens etiquetin, sobretot, com una conjunció d'empreses que generi riquesa al seu entorn.

Nil Camprubí visitant la web fentpais.cat Foto: Anna Pujol

De la ideació a ara ha passat més d'un any. Us ha costat engegar?
Tot costa, i més en la situació econòmica actual. Teníem pensat engegar a l'octubre i fins fa unes setmanes no ho hem pogut fer. Les parts comercial i informàtica són les que més mesos ens han suposat. Amb enviar correus a les empreses no n'hi ha hagut prou, els hem hagut de trucar per explicar-los amb detall el nostre projecte. Llavors, pel que fa a la part informàtica, els inversors no volien que fossim cooperativa. Finalment, però, al cap d'uns mesos vam trobar en Marc i a base d'hores i hores, ho vam tirar endavant.També ha tingut un important paper el Centre Excursionista de la Comarca del Bages , que ens ha donat un gran suport. Ens ha cedit el pis de la oficina a un lloguer simbòlic, ens ha ajudat més que totes les administracions juntes.

Quines perspectives de futur teniu?
A curt termini, esperem que funcioni la guia regal, que es pot comprar sense ser soci. La volem anar introduïnt a llibreries. Llavors, més a mig i llarg termini, ens hem proposat fer el Racó del Soci, una mena de gestor de compres conjuntes, crowdfunding d'oci i lleure que permeti als qui s'apuntin pagar un preu més baix.

Per últim, què li aconsellerieu a algú que estigui començant a emprendre un projecte?
Les persones que estan darrere del projecte, s'hi han d'agafar de la mà, creure-hi i arribar fins al final. És una actitud extrapolable a altres àmbits de la vida, la veritat. I tenir clar que l'única manera de sortir d'aquest forat és socialment units, organitzats.
Els emprenedors construïnt país bola a bola, pas a pas. Foto: Fent País



Participació