Shakespeare al Claustre de Sant Ignasi

per Aida Solà, 9 de juny de 2013 a les 21:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
TEATRE. La companyia Parking Shakespeare ha tancat la temporada de teatre del Kursaal. La companyia ha representat al Claustre de Sant Ignasi (Museu Comarcal) Treballs d'Amors Perduts.
Treballs d'amors Perduts, una desconeguda comèdia de Shakespeare, situa el públic a Navarra, on el rei i tres cortesans del seu seguici (Biron, Longaville i Dumain) han fet vot de retir espiritual durant tres anys per defugir dels plaers i dedicar-se a l’estudi.

Biron, Longaville i Dumain Foto: Aida Solà

Tot i les protestes de Biron intenten dur a terme el seu vot contra natura que aviat serà trencat per la presència de la princesa de França i tres dames (Rosalina, Maria i Caterina) de les quals s’enamoren. Però tot s’embolica amb la presència de diferents personatges que donen a l’obra un to de farsa desenfadat: el criat graciós, el pedant, el vell alcavot, els camperols… Especialment destacables són els papers còmics de l’extravagant i fantasiaire espanyol Don Adriano de Armado, el seu patge Arna, l’algutzir Llonze, el servidor de la princesa, Boyet… Més complicades resulten les figures dels dos pedants, el rector Mossèn Nataniel.

Rosalina, Marina i Caterina Foto: Aida Solà


Don Adriano de Armando, Arna i Llonze Foto: Aida Solà

En resum, tot disposat per a declarar una nova guerra de sexes on demostrar que la natura humana s’adiu més fàcilment a la comèdia que a la tragèdia, encara que al final n'apareix l'ombra amb la notícia de la mort del rei de França i l’obligada marxa de les dones que, aquesta vegada de debò, imposen als seus enamorats una prova d’un any de separació (coincidint amb el dol) per demostrar la veritat del seu amor, que fins ara ha estat un galanteig frívol i sense veritable compromís.

I aquesta ha estat la comèdia representada aquest diumenge al Claustre de Sant Ignasi, un altre concepte de teatre cada cop més de moda al nostre país i que, per primera vegada, ha arribat a Manresa, amb un treball d’actors fantàstic i una versió reduïda, despullada d’elements i actualitzada que sobta per la seva frescura i pel tractament proper de situacions, referències i personatges: hi ha molts exemples destacables, com el vestuari i les cançons que acompanyen les dames de la cort de França (cantant Girls just wanna have fun, o Stop in the name of love, o jugant a la pilota inflable), l’aparició de Don Adriano de Armado com a "señorito andaluz", l'entremès de Cervantes molt adient al tema principal de l’obra, "El juez de los divorcios"... I un seguit de petits treballs deliciosos molt encentats, com el recurs de Cervantes ja esmentat, o la tradició de la cançoneta final de comiat.

Conjunts d'actors Foto: Aida Solà

 

 

 

 

 








Participació