LÈXIC A LA MANRESANA

​Arrendar la pilota

Els jocs d’infantesa tenen –o més aviat tenien– diferents noms a les comarques del país. Un dels jocs clàssics era quan un dels jugadors, havia d’empaitar els altres i anar-los agafant d'un en un fins que els tenia tots –i aleshores parava el primer que havia estat agafat.

per Jaume Puig, 21 de setembre de 2021 a les 11:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Al Bages i en altres comarques centrals se n’ha dit tradicionalment jugar a cuc amagar (en altres parts del país, conillets a amagar, cuit amagar o fet a amagar). Així ho recull l’Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC), una magnífica obra de consulta impulsada pel lingüista Joan Veny.
 

També era habitual jugar a guixes, que a la comarca veïna d’Osona anomenen cavall fort, que és la forma normativa. És el joc infantil en què un o uns quants es posen en filera, dempeus però amb el tronc inclinat, mentre un altre o uns altres hi salten per damunt. També es coneix com a favafava a la paretfava, munta i callaparar i saltar o estrena. Doncs a Manresa la persona que saltava al damunt de la filera cridava ben fort «guixes!».
 
I també es jugava a arrencar cebes, a soldat plantat, a setmanaxarranca o sambori són els mots normatius–, al narro, normativament tres en ratlla, i a boles, forma que es fa servir en moltes altres comarques, mentre que jugar a bales –que és la forma normativa– és usual a l’entorn de Barcelona i altres punts del català central.
 

Però els nois, especialment els dels barris, jugàvem molt a pilota. I sovint ens quedava encallada en alguna teulada o terrat. Llavors dèiem que se’ns havia arrendat i calia espavilar-se per recuperar-la. Curiosament, el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB) recull aquest ús com a habitual a Manresa: «Anar a parar a una banda i quedar-hi perdut o abandonat (Manresa). "Se li va arrendar la pilota a la teulada"».

Podeu fer arribar les vostres aportacions al nostre correu electrònic o via Twitter, Facebook o Instagram, amb l’etiqueta #bagesisme.
També hauries de llegir
Fa 143 setmanes

Temps de flors

Fa 148 setmanes

Vocabulari sequiaire

Fa 198 setmanes

El parlar de Manresa




Participació