Josep M. Mata-Perelló / Josep Girabal i Guitart (Geoparc de la Catalunya Central) | Actualitzat el 21/03/2019

Aigüesjuntes

INDRETS. Situat al Solsonès, dins del municipi de Lladurs, a l’entitat disseminada de Montpol i molt a prop del pont del Clop, forma part del Projecte del Parc Geològic i Miner del Solsonès, impulsat en part pel Consell Comarcal. A la confluència de dos riuets, que en conjunt son tributaris del Segre, per una banda, des del Nord (i en part del NNW) baixa el riu Fred i per l’altra, des del NNE arriba la riera de Canalda. A partir d’aquí, la conjunció dels dos riuets dona lloc a la ribera Salada, que tributa al Segre a Bassella.
 
Cal fer esment de que les aigües del riu Fred ja són salades, perquè recullen les de la zona salina de Cambrils. Aquesta és possiblement una de les raons per les quals són lleugerament més fredes. Tot i així, el nom deriva de discórrer engorjat, al seu tram final, per la qual cosa no te gaire escalfament del sol. En canvi, les aigües de la riera de Canalda són més a assolellades. En aquest indret hi ha hagut una intensa activitat erosiva dels dos riuets i des d’aquí cap avall de la ribera Salada. Aquesta activitat ha dut a la formació d’uns espectaculars congostos entre els afloraments dels conglomerats i s’han originat indrets d’una espectacular bellesa, pràcticament inaccessibles. 
 
Geològicament, aquesta zona es troba situada a la Depressió Geològica de l’Ebre, entre afloraments de conglomerats procedents de l’erosió dels Pirineus, dels materials mesozoics i paleozoics que els formen. Entre els còdols dels conglomerats ocasionalment es troben fragments de granits procedents d’indrets molt llunyans. Aquí, els materials formats són relativament joves, de l’Oligocè i tenen una antiguitat d’uns 30 milions d’anys. Són similars als que hi ha més avall, molt prop d’aquí, al pont del Clop. Per d’altra banda, són similars als de Montserrat i Sant Llorenç de Munt; tot i que aquests darrers s’han originat a partir de l’erosió de la Serralada Mediterrània, però uns i altres reblen la Depressió Geològica de l’Ebre, uns pel Nord com els d’Aigüesjuntes i el Clop i uns altres pel Sud, com els de Montserrat i Sant Llorenç del Munt. 
 
Nom del paratge: Aigüesjuntes.
Situació: Terme municipal de Lladurs. S’hi accedeix des de la carretera que uneix Cambrils amb el pont del Clop i Solsona.
Situació geològica: És un indret situat dintre de la Depressió Geològica de l’Ebre (de la també denominada Conca Geològica de l’Ebre).
Importància geològica: En aquest indret s’origina la ribera Salada, que es forma a partir de l’aiguabarreig del riu Fred (que recull les aigües de Montpol i Cambrils) i de la riera de Canalda (que recull les de Canalda i Odèn). Així, aquí es recullen les aigües de tot el terme d’Odèn, pràcticament. Per d’altra banda, el nom de la ribera Salada, que aquí s’origina, procedeix de la composició de les aigües, ja que les del riu Fred ho són, en recollir les de la zona salina de Cambrils.
Materials geològics: Són les roques denominades conglomerats, formades a partir de l’acumulació de còdols, de fragments procedents de l’erosió d’altres roques més antigues, de les que formen part dels Pirineus.
Edat de formació: Pel que fa a les roques, la seva edat és oligocènica; mentre que l’establiment de la xarxa fluvial es del Pleistocè, d’uns 3 milions d’anys enrere, aproximadament.
Curiositats: El topònim fa referència a la conjunció de dos corrents d’aigua.     

Navega per les etiquetes

INDRETSriu

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.