Reivindicant Planes

per Jordi Sardans, 9 de gener de 2018 a les 10:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El dissabte 23 de desembre, gairebé un centenar de persones va homenatjar el periodista manresà Josep Maria Planes, assassinat per uns incontrolats de la FAI, el 1936, prop de l’indret del mirador de la font Groga, on s’ha instal·lat un monòlit de l’escultor manresà Ramon Jounou, també present a l’esdeveniment. Segurament, en l’acte més emotiu i important en record del periodista, la comissió creada a iniciativa de la Fundació Independència i Progrés dona pràcticament per tancats els actes d’homenatge, tot i que alguns pensem que caldria continuar amb la seva reivindicació sobretot en l’àmbit barceloní, on continua essent pràcticament un desconegut, i projectar la seva obra en l’àmbit universitari. Cal superar el reconeixement local, tot ampliant-lo a nivell nacional i particularment als alumnes universitaris especialitzats en comunicació i periodisme. L’acte, que va tenir lloc al parc de Collserola, organitzat pel Memorial Democràtic de Barcelona i la Comissió Any Josep Maria Planes, va ser conduit pel periodista manresà Xavier Serrano, que a més, va llegir una tria dels articles més significatius de l’homenatjat. 

El també periodista manresà Jordi Finestres, autor de la millor biografia sobre Planes, va comparar el moment d’intolerància que li va tocar viure durant la República i als inicis de la Guerra Civil, en què fou assassinat per fer bé la seva feina com a periodista i dir les veritats que alguns no volen escoltar, amb la intolerància actual dels hereus del franquisme, que tenen empresonats líders polítics catalans i d’altres s’han hagut d’exiliar. També en aquest sentit de reivindicar la llibertat d’expressió va intervenir el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Cugat, Joan Puigdomènech. L’igualadí Joan Maria Morros, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va recomanar la relectura dels articles de Planes per la seva vigència, argument a què també es va apuntar l’alcalde manresà, Valentí Junyent. Va tancar els parlaments el director del Memorial Democràtic, el també periodista Plàcid Garcia-Planas, que va recordar-nos que el principal somni de Planes era el de construir una Catalunya lliure, moderna i oberta. Les ofrenes florals i el cant dels Segadors per part de tots els assistents, de la mà del Col·lectiu Brossa –que va fer l’acompanyament musical en les diverses fases de l’homenatge– va posar el punt i final a un acte reivindicatiu senzill, però alhora emotiu, amb parlaments concisos, que van aportar professionalitat i sentiment alhora. 
 


Il·lustració: Erques Torres



Participació