Ribes Blaves

per Ferran Climent Costa / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc de la Catalunya Central), 9 d'octubre de 2017 a les 11:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INDRETS. Es troba situat dins dels sectors septentrionals del Baix Llobregat, al terme d’Olesa de Montserrat, i limita amb els termes de Vacarisses i de Viladecavalls del Vallès. 
 


Com gairebé tot el municipi, està dintre del denominat "Sistema Mediterrani", també conegut sovint com a Catalànids o Serralades Costeres Catalanes. Tot i així una part del terme es situa dintre de la Serralada Prelitoral i l’altra dintre de la Depressió Prelitoral. Els dos sectors es troben limitats per una important falla, situada precisament al paratge de Ribes Blaves. És més: aquest, és conseqüència d’aquesta important falla.  
 
Es caracteritza per la presència de materials geològics molt antics, de l’Ordovicià –d’uns 480 milions d’anys d’antiguitat– els quals es troben esmicolats per l’acció d’una falla. Aquests terrenys, generalment durs i compactes, s’han convertit gairebé en argiles, molt toves, sense consistència, sobre els quals ha actuat l’erosió de les aigües superficials i els ha desfet encara més. És una important falla que separa la Serralada Prelitoral Catalana de la Depressió Prelitoral Catalana i que té un salt d’uns pocs milers de metres. A una banda de la fractura, a la Nord, hi ha aquests materials tan vells; mentre que a l’altra, a la Sud, hi ha uns terrenys molt joves, del Miocè, que tenen una antiguitat de poc més de 10 milions. És a dir: la falla separa entre una banda i l’altra uns 470 milions d’anys. D’ací la gran destrossa produïda sobre els materials més antics, que eren els més rígids. Per d’altra banda, l’aigua –i també el vent–, han erosionat aquests materials trinxats, i els ha esmicolat. Això ha conduit a la formació d’uns profunds xaragalls per tot arreu, dels anomenats "bad-lands". Així, s’ha anat erosionant tota la zona, per tot arreu. Fins i tot per una carretera mal dissenyada que passa per sota i que corre perill de desaparèixer. Tot i així, és un dels indrets més interessants de la geologia de la Catalunya Central, que tard o d’hora pot entrar al Geoparc de la Catalunya Central.
 
Nom del paratge: Ribes Blaves.
Situació geogràfica: Terme municipal d’Olesa de Montserrat, al costat de la carretera que condueix cap a Vacarisses i Terrassa. També és molt proper a la riera de Sant Jaume, que baixa des de Vacarisses.
Situació geològica: És un indret situat sobre la Falla Nord del Vallès Penedès, que separa la Serralada Prelitoral Catalana de la Depressió Prelitoral Catalana. Es tracta d’una falla de més de 50 km de longitud, que per aquests indrets té un salt proper al miler de metres.
Importància geològica: Constitueix un element molt conegut i ostensible dels paisatges geològics del Baix Llobregat. Aquesta importància ve donada perquè, com a conseqüència de la falla, els materials de l’Ordovicià (llicorelles) s’han trinxat i esmicolat, per convertir-se en unes roques semblants a les argiles. Després, l’acció de l’aigua i del vent ha originat la formació d’uns espectaculars xaragalls. Cada any és visitada per persones de tot el món i gairebé tots els geòlegs del nostre país hi han passat.

Materials geològics: Són diferents a les dues bandes. Als sectors septentrionals hi ha materials pissarrencs de l’Ordovicià (480 milions d’anys) i als sectors meridionals hi ha gresos del Miocè (10 milions d’anys).
Edat de formació: Aquesta fractura s’ha originat durant les fases de relaxament del Plegament Alpí, farà menys de 10 milions d’anys, ja que afecta materials que ja hi eren.
Curiositats: El nom ve del color que tenen les roques resultants de la trencadissa de les llicorelles per l’acció de la falla. Aquests materials tenen un color gris–blavós.
Arxivat a:
Paisatge, INDRETS, falla, geologia



Participació