Ferran Climent Costa / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central) | Actualitzat el 05/06/2017

Falla del Guix

INDRETS. La Séquia ha portat l’aigua a Manresa i part del Pla de Bages des del segle XIV. Ho fa seguint un traçat força paral·lel al Llobregat. Al llarg del traçat passa per multitud de llocs interessants per molts motius: naturals, històrics, d’enginyeria, però també geològics. I un d’ells és el tram al seu pas per Sallent. 


En la zona on el Pla de Bages comença a perdre el seu nom, cap al nord, i es comencen a aixecar els primers relleus destacables, el riu entra aigües amunt en un tram més encaixat indicat a banda i banda pel turó del Cogulló i la serra de Montcogul. És precisament al vessant est del turó del Cogulló, força agresta, a l’alçada de la Séquia i seguint les vies del tren que permeten el transport de la sal, que aflora en una de les zones més rellevants i espectaculars del Geoparc on poder observar estructures tectòniques, principals responsables d’aquest canvi en l’orografia. El fet que aquest aflorament d’uns 800 m vagi en paral·lel amb tota la infraestructura industrial i ferroviària i especialment al runam salí que hi ha a tocar de la Botjosa fa que l’atenció del caminant es centri cap a aquest costat del camí. En girar el cap a l’altre costat, cap a la muntanya, es pot veure un autèntic espectacle de plecs, falles, plecs fallats, encavalcaments, etc. a diferents escales i per a tots els gustos. Només per l’aspecte estètic ja val la pena anar-hi.
 
La falla no és una única fractura, sinó que és un conjunt complex de fractures i plecs que ocupen un aflorament de centenars de metres en direcció nord-sud, però d’una quinzena de quilòmetres en direcció est-oest, que s’observa des de Callús i fins a Horta d’Avinyó. Aquesta estructura tan complexa ha tingut un paper important en la conducció cap al subsòl d’aigües salinitzades que durant anys han generat importants problemes mediambientals. És un espai d’interès geològic del Geoparc i un punt molt freqüentat per geòlegs i estudiants des de fa molts anys.
 
 
Nom del paratge: Falla del Guix. 
Situació: Aquest aflorament és un gran talús d’uns 800 m de longitud que es troba seguint la via del tren, al sud de Sallent, i al marge dret del Llobregat. S’hi accedeix des del camí que puja al Cogulló, on hi ha un petit aparcament i un panell informatiu de la Séquia, a uns 600 m de l’inici de la pista que surt de la Botjosa. 
Situació geològica: Els materials que es poden observar totalment deformats i trencats en aquesta zona formen part de la Formació Artés, i es van formar a partir de sediments transportats o acumulats en rius i llacs que cobrien aqueta zona fa uns 33 milions d’anys. 
Procedència del nom: Entre els estrats de roca s’hi troben nivells de guix, que ocasionalment van ser explotats. 
Trets geològics: Aflorament de multitud de fractures i plecs molt espectaculars i fàcilment observables, de gran interès científic. 
Materials geològics: Les roques afectades són bàsicament gresos, lutites, calcàries i guixos. 
Edat de formació: El plegament i fracturació dels materials es produeix durant l’oligocè inferior. 
Curiositats: En aquest tram es pot veure la Séquia amb diferents aqüeductes i una mina. Al turó del Cogulló hi ha un poblat ibèric en un emplaçament estratègic immillorable. 
 

Navega per les etiquetes

INDRETSMontcogulCogullóGeoparcSéquia

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.