El barranc de Roques Blaves (Esparreguera)

per Ferran Climent Costa / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc de la Catalunya central), 7 de gener de 2017 a les 12:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

INDRETS. Es situa als voltants d’Esparreguera, comarca del Baix Llobregat, dintre del que sovint s’anomena el Baix Nord. Es troba gairebé a tocar del Geoparc de la Catalunya Central, a menys de 0,5 km en línia recta, fet pel qual podem considerar–lo dintre de la Catalunya Central. 

És un dels indrets més espectaculars de Catalunya, des del punt de mira de la geologia. Alhora, creiem que té una certa espectacularitat paisatgística, pels propis colors de la natura. S’hi combinen els colors grisos–blavosos i el rogencs de diferents roques, amb el verd de la vegetació. Geològicament, és la conseqüència d’una fractura de grans dimensions. Hi veiem la trencadissa que s’ha produït sobre algunes roques, fins al punt d’haver-les convertit en farinetes. En efecte, hi apareixen unes roques de l'Ordovicià, unes llicorelles de quasi 300 milions d’anys d’antiguitat, totalment triturades per una falla molt jove, d’uns 10 milions d’anys. I la trencadissa és tan gran que gairebé ha convertit les llicorelles en unes argiles que es desfan amb la mà (ha convertit el quars que tenien les pissarres en una massa sucrosa que es desfà amb els dits).



Quan es produeix una falla es trenquen les roques, i s’origina el que anomenem "bretxa de falla" o "milonita de falla". Pot tenir unes dimensions de centimètriques a mètriques. Però la de Roques Blaves té gairebé una amplada de 100 metres. Això dóna una idea de la magnitud i espectacularitat. Per d’altra banda, quan els estrats es trenquen, s’acostumen a separar uns metres, cap amunt o cap avall, endavant o enrere (segons siguin les falles). Però aquí, la separació es gairebé d’1 km. La banda meridional ha baixat aquesta magnitud en funció de la septentrional, D’aquí que la bretxa sigui tan descomunal. Aquesta falla, de gran longitud, és la que separa l’anomenada Depressió Prelitoral (o Depressió del Vallès–Penedès) de la Serralada Prelitoral, la que constitueix els relleus del Montseny o els dels voltants de Collbató (els de sota de Montserrat).



 

Nom del paratge: Barranc de Roques Blaves.
Situació: Terme municipal d’Esparreguera (Baix Llobregat).

Situació geològica: Falla que posa en contacte la Serralada Prelitoral Catalana amb la Depressió Prelitoral Catalana (Depressió del Vallès–Penedès).
Procedència del nom: Del color que tenen les llicorelles (pissarres) de l´Ordovicià, trinxades per la falla).
Importància geològica: Constitueix un element molt important del conjunt de la geologia de Catalunya. Aquí es pot observar i estudiar la important fractura que es va produir durant el Miocè (farà uns 10 milions d’anys) trencant la Serralada Catalana, aixecada durant el plegament alpí. Per d’altra banda, és un indret molt important del futur Parc Geològic de Catalunya, molt proper al Geoparc de la Catalunya Central, del qual no forma part.
Materials geològics: Són els paleozoics de l´Ordovicià (d’uns 300 milions d’anys d’antiguitat), els del Triàsic Inferior (d’uns 180 milions) i els del Miocè (d’uns 10 milions). La falla posa en contacte els dos primers amb els tercers.
Edat de formació: Durant el Miocè final.
Curiositats: Es tracta d’un indret molt interessant, on es poden veure clarament els efectes de les falles sobre els materials geològics.
Indrets semblants; Al terme d´Olesa de Montserrat hi ha un indret força semblant. Es tracta del paratge de Ribes Blaves, sobre la mateixa falla, a uns 5 km cap a llevant del paratge de Roques Blaves.



Participació