Pastures de Castelltallat: xai i vedella ecològica de km0

per Alba Piqué / Laia Puig, 6 d'abril de 2015 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS A LA SENALLA. Presidint la serra de Castelltallat, a cavall entre el Bages i l’Alta Anoia trobem el mas Biosca, una finca amb molts anys d’història dedicada a l’agricultura. Als estius del 1994 i 1998, durant els incendis forestals més importants de la comarca, aquesta zona va ser de les més castigades. Aquests fets van ser els detonants que van ajudar a idear el projecte de les pastures de Castelltallat.

El Pere Fons , del mas Biosca, ens explica que la família va veure necessària la introducció de la ramaderia per mantenir net el sotabosc i així evitar problemes en futurs estius calorosos. És en aquest moment on entra dins del projecte el Miquel Torres , un ramader d’oví de Vilamajor amb un munt d’anys d’experiència a l’esquena. A finals de 2012 s’inicia l’activitat a les pastures de Castelltallat, amb la introducció d’un ramat de vaques i un d’ovelles. Des del primer moment la voluntat de tots dos és poder arribar a ser autosuficients, ecològics i oferir un producte de proximitat. Per aconseguir-ho i donar un valor afegit al producte es produeixen el cereal i farratge per a l’alimentació dels animals i s’elaboren els productes finals al seu obrador, tot dins de la mateixa finca.
 
Les pastures de Castelltallat estan formades per unes 90 hectàrees de conreu i moltes més de pastura. Actualment tenen un ramat de 500 ovelles i una cinquantena de vaques i els seus vedells, que distribueixen en tres ramats per fer un millor aprofitament de les terres. El Miquel ens explica que per tal de garantir l’alimentació més natural possible, les ovelles continuen fent la transhumància. Aquest pastoreig estacional el fan entre les terres de Castelltallat i la Segarra. L’alimentació dels animals és totalment ecològica a base d’ordi, erb i pèsol com a part proteica i energètica, i el fenigrec, la civada i el raigràs com a farratge, complementat amb una bona dosi de pastures. Per garantir el benestar animal i l’obtenció d’un producte saludable, els animals no reben cap tractament antibiòtic, als camps no s’hi aplica cap producte fitosanitari i tant els vedells com els xais conviuen el màxim de temps possible amb les mares.
 
Des de l’estiu passat tenen un obrador propi on elaboren tots els seus productes ecològics. La distribució i comercialització també la fan ells mateixos i intenten que sigui com més propera millor. Serveixen restaurants, alguns menjadors escolars i el petit comerç. El xai el venen sencer o en mitja canal, i la vedella en un gran ventall de formats. Van des dels més elaborats com les hamburgueses de formatge, shitake o ceba, mandonguilles o filet rus fins a entrecots i filets. Si es vol també tenen diversos lots, com ara el lot infantil, el gourmet, el xef, l’econòmic, el pràctic i molts més. Tots els productes els podeu consultar a la seva pàgina web, on també tenen botiga online . A Manresa es poden trobar els productes de les pastures de Castelltallat en diferents botigues com MengemBages, l’Espígol, la Senalla del mercat i EcoManresa.
 
FITXA:
Productor: Pastures de Castelltallat.
Productes: vedella i xai ecològic.
Telèfon: 618879354.
Pàgina web: www.pastures.cat .
Correu electrònic: info@pastures.cat .

Miquel Torres i Pere Fons



Participació