Marta Cruz: cosmètica natural i de proximitat

per Alba Piqué / Laia Puig, 1 de desembre de 2014 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS A LA SENALLA. Durant els darrers mesos hem dut a aquest espai una sèrie de productors més aviat agrícoles o ramaders. Aquest mes, però, parlem d’un altre tipus de producte: la cosmètica natural, que també s’elabora a la nostra comarca.

La Marta Cruz es dedicava a fer de restauradora quan va començar a tenir curiositat per saber quin tipus de productes cosmètics utilitzava per a l’ús diari, des de xampús a cremes corporals i facials. Va ser ara farà uns dos anys, coincidint amb el naixement del seu fill i arran d’unes jornades de cosmètica natural on va assistir, que en va prendre més consciència. A les jornades li van parlar d’alguns dels components que es fan servir en cosmètica i que poden ser perjudicials per a la salut i el medi ambient. A partir d’aquest moment va decidir dràsticament llençar tots els productes que tenia a casa i passar a fer-se’ls ella mateixa. A través de diferents cursos, jornades, tallers i consulta de llibres es va anar formant tant en el coneixement i funcionalitat de les plantes medicinals, com en l’elaboració dels diferents productes de cosmètica natural.
Inicialment es feia els productes només per a casa seva, però de mica en mica els familiars i amics n’hi van començar a demanar i finalment es va acabar decidint per fer-ne més quantitat i començar a anar a alguna fira.
 
Els seus primers productes van ser els ungüents medicinals que estan fets a base d’oli d’oliva verge de primera premsada en fred i plantes medicinals, cent per cent naturals i de proximitat. L’ungüent estrella és el dels cops. Però en té molts més, l’ungüent hidratant, un d’especial per als nens petits i les embarassades, un altre per a les varius, un de tònic i gripal i un d’antiinflamatori. A poc a poc ha anat incorporant altres productes, com els sabons en pastilla, les cremes facials, els xampús i sabons líquids amb tensioactius naturals i biodegradables. També elabora bàlsams labials, pasta de dents, desodorants i altres productes a la carta. A la Marta no li agraden els secretismes i és per aquest motiu que en les etiquetes dels seus productes s’hi relacionen sempre tots els ingredients que s’utilitzen.
 


 
Les plantes medicinals les obté ella mateixa, sempre en la millor època per a la recol·lecció, per tal de garantir que contenen la major part de les propietats. Aquesta és una de les feines més importants, cal estar atent per veure quin és el moment idoni per a cada tipus de planta i cada part d’aquesta (ara per exemple seria l’època de recollir les arrels). Ens comenta que no les recull a l’atzar i a cabassades, sinó que ho fa amb paciència i respectant que “les plantes vulguin ser collides”.
 
A la Marta li encanta la feina que fa, per a ella és una manera de viure. I vol que la resta de gent, de mica en mica, s’adonin de la importància de fer servir uns bons productes cosmètics. És per això que també organitza tallers, on ensenya a fer sabó a partir d’oli reciclat o a preparar algun ungüent, per exemple. Els seus productes els podreu trobar en algunes fires, però la millor manera d’obtenir-los és posant-vos en contacte amb ella, ja sigui per correu electrònic o per telèfon.
 
FITXA
Elaboradora: Marta Cruz.
Productes: ungüents medicinals, sabons, cremes facials i altres productes de cosmètica natural. Telèfon: 665306313.
Correu electrònic:
martacruzh@gmail.com.



Participació