Urpina: vins amb història del pla de Bages

per Alba Piqué / Laia Puig, 1 de desembre de 2013 a les 12:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEL TROS A LA SENALLA. Darrerament hem notat que la tardor, per fi, ja ha arribat. Però els arbres ja fa dies que hi són de ple, els colors grocs, vermells i ocres en són la prova. El seu cicle vital no es veu influït per aquestes calors tardanes dels darrers anys. Aprofitant aquest canvi estacional i l’època en què ens trobem, hem deixat els horts del Poal i Viladordis i ens hem desplaçat a la finca Urpina, de Sant Salvador de Guardiola.

La finca antigament estava envoltava de moltes hectàrees de vinya; com a testimoni encara en queden més de vint barraques. Amb el pas del temps, la vinya va anar desapareixent, com a la resta de la comarca. Durant una època també hi van tenir vaques lleteres. Actualment hi viuen la família Vila-Isern, els pares i dos fills, el Salvador i el Ramon. Angoixats pel futur dels seus fills i veient que ells s’anaven fent grans, els pares van decidir cedir les terres a Ampans. Al 2010 l’entitat va inaugurar-hi una residència-llar. L’edifici està totalment integrat dins del paisatge. La Rosa Canudas, coordinadora, ens explica que hi viuen 24 disminuïts intel·lectuals, que gaudeixen de l’entorn i la tranquil·litat de l’indret i al mateix temps participen en algunes de les tasques de la finca. De la part agrícola se n’encarrega el Toni Baltierrez, juntament amb els dos fills del mas, molt acostumats a treballar a pagès. El Toni ens ensenya les vinyes, la que trobem al costat de la residència és la més antiga, té 60 anys i és de la varietat autòctona Sumoll. Aquesta és una varietat rústica i molt resistent a la sequera, la qual cosa la fa ideal per a la zona, ja que estem en ple secà. També hi trobem vinyes de Merlot i en un futur s’hi vol plantar Mandó, una altra varietat autòctona. A part de la vinya, també hi ha unes oliveres de la varietat local Corbella, alguns ametllers i unes 100 hectàrees de bosc. El Toni ens comenta que per millorar el manteniment de la part forestal i evitar incendis estan estudiant la possibilitat d’introduir un ramat de cabres de llet i fer-ne un aprofitament forestal per generar biomassa. Ara mateix el projecte agrícola tot just comença a caminar, la finca té un munt de possibilitats, des de crear una formatgeria a plantar llegums de secà i patates com a matèria primera per a la cuina del restaurant del Canonge.
 
De les vinyes s’obtenen dos tipus de vins: el 3 nits d’Urpina ( Merlot ) i l’U d’Urpina ( Cabernet Sauvignon ). A l’hora de la verema es fa una gran festa, hi participen altres llars, centres ocupacionals, amics, voluntaris i familiars. És una feina totalment manual, per la qual cosa tothom hi és benvingut. L’elaboració i embotellament es fan als Cellers Abadal i al Celler del Molí, respectivament, ja que a Urpina no es disposa de les instal·lacions adequades per fer-ho. Del 3 nits d’Urpina se’n produeixen unes 8.000 ampolles i de l’U d’Urpina només unes 1.000. Aquests vins els podeu trobar entre altres punts al restaurant El Canonge de Manresa o bé al Garden de Santpedor. A part dels vins, els usuaris de la residència-llar elaboren ametlles garrapinyades i altres productes que venen en mercats artesanals, sobretot durant les èpoques de Tot Sants i Nadal.
 
FITXA
Explotació: Urpina
Productes: 3 nits d’Urpina i U d’Urpina
Adreça: Casa Urpina. Sant Salvador de Guardiola

 

Antonio, Ramon, Toni i Rosa



Participació