Ignasi Torras i Garcia | Actualitzat el 13/09/2013

El teatre Conservatori en blanc i negre

CRÒNICA SOCIAL. Sobre les restes d’un antic convent, a finals del segle XIX, la ciutat va erigir un teatre d’estil italià preparat per acollir arts escèniques de tot tipus i, especialment, concerts musicals vinculats amb l’escola de música adjacent.

Amb la finalitat de salvar els edificis de convents per a escoles d’ensenyament i centres d’acolliment benèfic, l’any 1849 l’Ajuntament de la nostra ciutat va sol·licitar l’antic convent de Sant Domènec per establir-hi un col·legi de segona Ensenyança. Efectuats els tràmits va obtenir la concessió que va servir per a escoles i també de quarter. L’any 1876, en el lloc on hi havia el pati, s’hi edificà l’actual teatre.
 
Durant el segle XX l’edifici va servir de teatre i també de conservatori de música i de declamació, on es van impartir classes de solfeig, teoria, piano, harmonia i composició, instruments de corda, de vent, etc. L’any 1910 l’Orfeó Manresà va signar un acord amb l’Ajuntament per ocupar els locals de la primera planta i fer-se càrrec de les classes. L’any 1932 es va crear l’Escola Municipal de Música  i va ser escollit primer director el mestre Miquel Blanch, que fou alhora el primer director de l’Orfeó i del Conservatori, regentat per l’entitat coral. Els canvis en l’Ajuntament van transformar el projecte, per fer-hi una gran plaça, en un futur no massa llunyà. Conseqüentment, les classes de música i els assaigs de l’Orfeó Manresà es van traslladar l’any 1937 a un habitatge del carrer de Sobrerroca, amb menys capacitat que el Conservatori.
  Foto: Antoni Quintana Torres

 A partir dels anys quaranta l’edifici del Conservatori va recuperar les activitats com a escola de música i anys més tard l’Orfeó s’hi va establir novament. Com a sala d’espectacles, va oferir representacions teatrals, amb la presència de companyies procedents de Barcelona, espectacles de revista, etc. i també de companyies de teatre de la nostra ciutat. També representacions de sarsuela, òpera, concerts de Quaresma, a càrrec de l’Agrupació Municipal de Música, Orquestra del Conservatori, concerts a càrrec de l’Orfeó Manresà, conferències de formació religiosa, cultural, etc. i innocentades del Gremi de Sant Lluc amb finalitats benèfiques.      
 
A mitjans dels anys cinquanta es van fer transformacions importants, des de la coberta fins al terra, i es va rebaixar un pis per guanyar en capacitat d’espectadors. També es van fer obres a l’escenari, camerinos i serveis, la modernització de les instal·lacions de llum i calefacció, la decoració de la sala i passadissos i, sobretot, una entrada principal digna pel carrer del Mestre Blanch, amb un gran vestíbul, parets de marbre i decoració. La inauguració de les obres de transformació i ampliació es van estrenar el dia 30 d’agost de 1962, Festa Major de Manresa.  


Navega per les etiquetes

manresaConservatoritetareCRÒNICA SOCIAL

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.