Lluís Virós | Actualitzat el 16/08/2013

La font de Neptú

PATRIMONI. És una de les construccions modestes que esquitxen el paisatge urbà. És una obra neoclàssica de 1802, quan no existia la xarxa d’aigua potable i calia abastir la població amb fonts. Aquesta està a la riba est del Cardener, davant del pont Nou.
És de planta trapezoïdal, amb tres cares profusament decorades a la manera clàssica i la part del darrere llisa. S’hi poden distingir dues parts: el cos dels murs, que culmina amb un fris dentat i una cornisa, i la coberta, de forma piramidal truncada. Els motius decoratius consisteixen en quatre pilastres –dues flanquegen la façana principal i les altres són en l'angle lateral– de fust, acanalat, amb base i capitell dòric. A la part frontal del monument, com si es tractés d'un temple clàssic, hi ha un frontó corbat amb l’escut heràldic dels Torres de Bages Argullol al centre. Al mig d’aquesta cara hi ha un escut reial desgastat. En la part baixa de la font s'hi obrien quatre brocs d'aigua de forma zoomòrfica. L'aparell és obrat amb carreus de mides irregulars, disposats a trencajunt i units amb argamassa.

Actualment, aquest monument presenta una certa contradicció: mentre que l'entorn ha estat urbanitzat fa poc, la font, que està construïda amb pedra sorrenca, ha perdut la major part dels elements decoratius que li conferien un peculiar valor estètic: l’escultura d’un àngel que coronava l’obra o les dels dos nens petits que coronaven el frontó, mentre que la resta de relleus es veuen molt deteriorats. Per tant, és una d’aquelles obres que podrien lluir molt més si es restauressin completament.
El catàleg de patrimoni protegeix el bé de manera que no es permet cap intervenció que en desfiguri o malmeti la seva imatge per seva importància històrica i artística.

PER SABER-NE MÉS:
- CORNET, Cayetano, Guía del Viajero en Manresa y Cardona. Descripción de todo lo notable en ambas poblaciones, Imprenta de Vicente Magriñá, Barcelona, 1860.
- JUNYENT I MAYDEU, Francesc, El patrimoni històric i artístic (dels orígens als nostres dies) , col. “Història gràfica de Manresa”, Parcir edicions selectes, Manresa,1994, p. 149.
 

Foto: Francesc Rubí

Navega per les etiquetes

PATRIMONI

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.