Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: Biblioteca Nacional de España.
A la part superior del suport hi ha una corona impresa. La fotografia està publicada en l’obra
Recuerdos fotográficos del viaje de SS.MM.-y AA.RR. a las Islas Baleares, Cataluña y Aragón. Tot i així, no se sap del cert si Clifford va viatjar a Manresa el 1860, i, per tant, podria ser que l’hagués encarregat a un altre fotògraf. Segons un expert, Clifford aconseguia que les persones s’estiguessin quietes uns minuts per sortir ben definides en la imatge, però en aquest cas, s’observa que son molt pocs els personatges que han quedat ben definits. Tot just els de la primera fila i un sastre que hi ha al balcó de la primera planta de l’esquerra de la foto.
A la part central de la imatge, es veu un arc de triomf efímer, probablement fet de fusta i folrat de vegetació al voltant, en el qual destaquen quatre elements. A banda i banda de l’arc hi ha dos obeliscs adossats amb una base rectangular que conté les següents inscripcions, el de l’esquerra, «La junta directiva de la Acequia a SS.MM. y AA» i el de la dreta, «La Subdelegación del Instituto Agrícola a SS.MM. y AA.». Davant dels obeliscos, a l’esquerra, hi ha un conjunt d’eines agrícoles destinades al cereal com garbells, forques, rastells i fanga; a la dreta, eines relacionades amb la vinya, amb l’alambí al capdavant. Just a sobre l’arc, hi ha un cartell amb grans lletres amb relleu on es llegeix: «Los agricultores á SS.MM. y AA.». El conjunt es corona amb un gran escut de la ciutat. Sota l’arc hi ha un conjunt d’homes, alguns amb vestit burgès i barret de copa i altres amb roba i barrets més propis dels pagesos.
Pel que fa al fons, a la dreta veiem el carrer Sobrerroca, amb moltes cases amb persianes i tendals. El que es veu millor és l’edifici que fa cantonada amb Cap del Rec, amb un gran finestral al quart pis (avui convertit en balcó) típic dels obradors vetaires. Al darrera de l’arc s’aprecien cinc edificis de la part nord de la plaça Major, que encara es conserven. D’esquerra a dreta, en el primer s’hi pot llegir el rètol d’un sastre i un tendal que arriba pràcticament al paviment. El segon és un edifici estret amb uns esgrafiats característics on es pot llegir que és de 1836. El tercer, l’actual adrogueria Ferrer, el quart la farmàcia del mateix propietari, també amb tendals i al costat s’aprecia el pas de vianants cap a la Capella de Sant Ignasi Malalt; i el cinquè, que fa cantonada amb Cap del Rec, té la façana canviada. A la part superior dels edificis es veuen cornises en les quals destaquen els llargs tubs de desguàs de les terrasses i les seves baranes de ferro. Sobre les terrasses podem observar petites edificacions. A la part inferior de la fotografia s’aprecia bé l’empedrat històric de la plaça.