NATURA URBANA

​Com canviar el món

Arran de la lectura del llibre de la Naomi Klein "Com canviar el món" vaig fer memòria d’un altre llibre amb el mateix títol "Com canviar el món", de John-Paul Flintoff.

per Ignasi Cebrian, 19 de juny de 2023 a les 09:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

S’ha de continuar tenint cura dels nostres paisatges, Montserrat en blanc i negre.


Un llibre del 2012 molt divulgatiu, ràpid de llegir, que incideix en el fet que el canvi sempre sorgeix d'un mateix i en la importància dels petits canvis. Però, sobretot, denota i irradia optimisme explicant que, si hi ha alguna cosa que no ens agrada, nosaltres la podem canviar. He rellegit el llibre de Flintoff i recordo que la filosofia que hi ha al darrere és la de The School of Life (l'Escola de la Vida), entitat que fa d'editorial del llibre, i de tota una col·lecció. L'Escola de la Vida és una empresa que té com a finalitat oferir respostes que ens ajudaran a trobar el tresor ocult del coneixement humà, des d'una perspectiva transdisciplinària: ciència, art, psicologia, empresa... Aquesta escola, físicament, és una botiga a Londres, al barri de Bloomsbury, on fan conferències, cursos, tallers, venen llibres i altres productes de marxandatge, fan berenars i sopars...Tot amb un toc molt humà i amb una finalitat clarament educativa. Un projecte necessari per assumir el canvi cap a una societat més humana, més justa, inclusiva i equitativa.

 
El canvi que ens proposa L’Escola de la Vida i Flintoff no és gaire diferent que el proposat per Naomi Klein. Un respecte al medi ambient implica també aportar, a la vida de la gent, des de la cultura, orientació i saviesa. Assumir el canvi cap a una societat més humana, més justa i equitativa. Sembla que el món sigui difícil de canviar, però no és cert, ja ho hem fet una vegada. L’emergència climàtica n’és el resultat. Mitigar-la o frenar-la es farà difícil si primer no canvien certs comportaments humans envers la natura i entre nosaltres mateixos, comportaments depredadors i egoistes, i sobretot invisibles, que tots exercim en un cert grau sense adonar-nos-en. Estem a l’antropocè, època en què l'activitat humana ha començat a generar efectes ambientals negatius massius a nivell mundial. I també estem a l’era de l’estupidesa (nom d’una pel·lícula premonitòria del que avui està passant als humans ambientalment). És el moment d’entrar en l’era de la intel·ligència emocional i empàtica: una època de cures entre nosaltres i la natura. El subtítol (i el contingut) del llibre de Naomi Klein ens acosta cap a aquesta proposta: El manual del jovent per protegir-nos els uns als altres i el planeta.
Arxivat a:
Paisatge, NATURA URBANA



Participació