CRÒNICA

‘Arrels’, un clam contra la transfòbia

L'espectacle explica la història real d'Alan Montoliu, un noi que amb 17 anys es va treure la vida pel ‘bullying’ i la pressió social.

per Alba Pararols, 5 de febrer de 2023 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La companyia de teatre musical WeColorMusic va presentar dissabte, 4 de febrer, al vespre, Arrels, un muntatge inspirat en la vida d'Alan Montoliu Albert, un noi de Rubí que fa poc més de set anys va prendre la difícil decisió de suïcidar-se en sentir-se jutjat i assetjat per voler canviar de sexe.

En poc més d'una hora, els espectadors que omplien la Sala Gran del teatre Kursaal de Manresa van ser coneixedors de primera mà de com va ser la vida del jove rubinenc. Des de moments alegres com esperar l'arribada del Nadal, que era l'època de l'any que més li agradava a l'Alan, fins a situacions desagradables com la pressió pública que rebia tant a l'institut per part de companys i professors, com al carrer per part de la societat. Aquestes escenes mostraven com l'Alan anava a comprar roba amb la seva mare i un desconegut que es trobava a la botiga es burlava d'ell mentre li deia si era un noi o una noia, o com va anar a renovar el DNI per canviar-se el nom i passar de gènere femení a masculí.


L'Alan no pot aconseguir la vida que sempre havia somiat, tot i tenir el suport de la família, que eren les persones més importants per a ell. Es va suïcidar el 24 de desembre del 2015 perquè no podia aguantar més els insults, maltractaments i comentaris sobre el seu cos. Tenia només 17 anys, però la seva lluita quedarà per sempre en la història per ser un dels primers menors a Catalunya en fer el trànsit de noia a noi i per convertir-se en un referent contra la transfòbia.

A través d'aquest emotiu musical el seu llegat podrà arribar a moltes més persones. El muntatge teatral té dues vessants amb arrels bagenques. D'una banda, perquè va ser un encàrrec del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Ajuntament de Manresa, amb l’objectiu de crear un musical en el marc del Dia Internacional en contra de la LGTBI+fòbia i, de l'altra, perquè un dels seus creadors és el surienc Mateu Peramiquel, que també s'encarrega de la direcció musical.
Arxivat a:
Cultura, teatre, CRÒNICA



Participació