Una prova d’orgull i d’amor al territori

per Ramon Aran i Vilà, 23 d'abril de 2012 a les 00:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
LLIBRES. La literatura de la Catalunya central viu un excel·lent moment de forma. Prova d'això és la publicació del recull de relats De tot cor. Ramon Aran tanca la llista de recomanacions amb aquesta atractiva proposta.
Aquest Sant Jordi ens ha deparat una grata sorpresa a les llibreries: De tot cor, que no és la novel·la homònima d’Andreu Martín, sinó un volum que aplega 32 narradors de la Catalunya central que

han escrit, respectivament, un relat al voltant de la temàtica tan nostrada en aquesta diada com és l’amor, esquitxat en unes històries que es desenvolupen en escenaris de la Catalunya central.

El volum, coordinat pels escriptors Jordi Estrada i Llorenç Capdevila, és una prova de la vitalitat, l’orgull i l’amor al territori d’una generació d’escriptors que es resisteix a passar desapercebuda. Des de noms consagrats com els escriptors citats, fins a joves promeses com la poetessa Sònia Moya, la més jove dels lletraferits, que s’ha adaptat prou bé al gènere narratiu, tenint en compte que el seu talent s’expressa a través del vers i no dels paràgrafs. De tota manera, de ben segur que no li ha costat gaire la metamorfosi: la poesia d’avui dia flirteja descaradament amb les tècniques i horitzons de la prosa.

Més enllà de la qualitat de cada història, que il·lustra una situació o enfocament diferent del que pot arribar a significar per a un humà el concepte amor, el més destacable és que 32 narradors de la Catalunya central s’hagin agrupat per fer un cant a les lletres de la nostra modesta àrea. Sí, senyor, De tot cor és una insinuació prou elegant al lector bagenc i de la resta de comarques centrals: «Fixa’t-hi, perquè som aquí perquè ens estimis tant com t’estimem», semblen dir-li uns autors que últimament es mouen per dinamitzar les lletres al nostre territori. L’obra ha estat editada per l’editorial berguedana L’Albí amb el suport del Gremi de Llibreters de Catalunya i Òmnium Cultural.

Més enllà de l’orgull casolà que aquesta obra ens provoca, i que es repetirà l’any vinent amb una temàtica diferent arran de l’èxit de convocatòria, tampoc podem obviar que els nostres autors són prou conscients que difícilment podien fer ombra a les grans estrelles del món literari català, com probablement seran de nou Xavier Bosch amb Homes d’honor o Pilar Rahola amb Carta al meu fill adoptat. Als nostres autors no els quedava altra opció que la d’unir forces. «Cooperativa en temps de crisi», proclamen certs sectors que pretenen impulsar sortides de l’atzucac econòmic. Perquè ens entenguem, per fer-se amb una part significativa del pastís de les vendes de la diada, encara que la participació hagi estat voluntària –és a dir, gratuïta–, els autors del territori han plantejat
una cooperació, una cessió de sobirania a l’estil de la Comunitat Europea, per fer front a la voracitat dels gegants que firmen a la Rambla barcelonina. Encara que només sigui per fer la punyeta als de Barcelona, compraré De tot cor.



Participació