NATURA URBANA

El naturalista

Charles Darwin no va dir que els humans vinguéssim del mico, però sí que va dir que nosaltres, els "Homo sapiens", tenim algun avantpassat comú. Potser aquest va ser el punt de partida d’un del biòlegs més importants que ha tingut la humanitat després de Darwin; Edward Osborne Wilson, conegut i reconegut pel seu llibre "Sociobiologia: la nova síntesi" i, també, com a creador del terme "biodiversitat". Aquest escrit és un petit homenatge a l’insigne naturalista, traspassat fa escassament un mes, a l’edat de 92 anys.

Biodiversitat (en aquest cas vegetal o floral) és sinònim de maduresa i "salut" dels ecosistemes.
per Ignasi Cebrian, 9 de març de 2022 a les 20:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La sociobiologia explica que el comportament social de totes les espècies d’animals és el resultat de l’evolució. El dels humans també. Certs comportaments socials i també individuals són heretats i, per tant, influïts per la selecció natural. El comportament dels animals evoluciona de la mateixa manera que ho fan els caràcters físics. Dir això volia dir que els gens tenen un paper clau en el comportament i, també, que el comportament humà estava predeterminat. Actualment, s’ha demostrat que el que deia Wilson en part és cert. Hi ha estudis de genètica del comportament humà que afirmen que l’agressivitat, la introversió o la creativitat s'hereten, tenen un component innat o genètic important sense excloure el factor ambiental o adquirit.

Pel que fa a la biodiversitat, el concepte fa referència a la varietat d’organismes de qualsevol ecosistema i és indicador del grau de complexitat i salut d’un ecosistema. Tothom en parla, però poca gent té present la conservació de la biodiversitat i per tant de la natura en general. Les darreres preocupacions i activitats de Wilson es van centrar, sobretot, en la conservació de la natura amb un coneixement previ de la biodiversitat.


E.O. Wilson, a més de biòleg, era un gran escriptor, d’aquí l’èxit de la seva teoria sobre el comportament humà a través de la sociobiologia i també que li donessin el títol de pare de la biodiversitat. Va ser guanyador de dos premis Pulitzer. El concepte de sociobiologia ja era conegut cap a l’any 1948. Wilson va recollir aquest fil de pensament i li va donar forma. Va passar el mateix amb el concepte de biodiversitat, introduït per Walter G.Rosen en un congrés sobre la temàtica. Com a gran divulgador, va profunditzar sobre el terme, el va bastir de teoria i el va popularitzar. A més d’aquest dos grans èxits, Wilson també va ser un gran especialista en formigues i en biogeografia de les illes.
Arxivat a:
Paisatge, NATURA URBANA



Participació