El Codi Ictus i la Covid-19

per Pere Culell, 22 de desembre de 2020 a les 11:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pandèmia causada pel SARS-CoV-2 (el coronavirus tipus 2 de la síndrome respiratòria aguda) no només ha afectat ja a més de 75 milions de persones i ha causat més d’1,6 milions de morts al  món, sinó que està deixant una crisi social i econòmica de dimensions gegantines, accelerant l’escletxa social i disparant la pobresa dels més vulnerables. Sabem també que aquesta segona onada del virus ja ha causat més morts a Europa que la primera.

A més, des del punt de vista sanitari, cada cop que saturem els serveis per l’augment de la casuística, es deixen de fer moltes coses, a vegades per la mateixa por d’anar als centres d’atenció primària o hospitals, tot i ser llocs segurs. També per l’aturada dels mesos de març i abril, en què pràcticament només s’atenien pacients amb covid-19. Això fa que les esperes per accedir a controls de malalties degeneratives o cròniques, a serveis de salut sexual i reproductiva, a diagnòstics i tractaments com els del càncer o malalties cardiovasculars, hagin augmentat, tot i l’increment de recursos que s’hi dediquen.


Un exemple paradigmàtic és el cas dels ciutadans que pateixen un accident vascular cerebral o ictus, conegut popularment com feridura. En el nostre medi, aquesta malaltia aguda pot arribar a afectar el 16% de la població al llarg de la seva vida, i és la primera causa de mortalitat en dones i la segona en homes. Causa moltes discapacitats i és la segona causa de demència. És una malaltia en què el temps és or per oferir el millor tractament i disminuir les seqüeles. Per això, el departament de Salut va crear el Codi Ictus per tal d’identificar, notificar i traslladar de manera ràpida els pacients amb ictus als serveis d’urgències adequats, per evitar la progressió de la malaltia i les seves seqüeles. El Codi Ictus cobreix tot Catalunya des del 2006. 

Malauradament, durant les setmanes de confinament per la covid-19, l’activació del Codi Ictus va baixar un 20%, els pacients van arribar més tard als hospitals, i va quedar afectada la rehabilitació i el control posterior dels malalts amb ictus. Aquest és només un exemple de com afecten els pics d’encomanats pel SARS-CoV-2 en malalties que se segueixen produint durant la pandèmia que estem patint. Siguem solidaris. Cuidem-nos. Distància, mans, mascareta, ventilació i no cridar o parlar alt en llocs tancats. 
Arxivat a:
Opinió, salut, coronavirus



Participació