Exposició sobre la mar a Cal Jorba (1966)

per J.S., 25 d'octubre de 2019 a les 11:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El 27 d’agost de 1966 es va inaugurar la segona exposició de col·leccions particulars sobre el tema "Mar" a la cinquena planta de l’edifici de Cal Jorba, sota l’organització del recentment creat Club Jorba. 
Foto: Antoni Quintana Torres (ACB).

Entre els assistents, Pere Jorba Puigsubirà, president del consell d'administració, i Lluís G. Jorba Gomis, director general de l'empresa. Un cop les autoritats de la Dictadura, municipals, econòmiques i eclesiàstiques van inaugurar l’exposició, el públic en general va poder gaudir-ne, com es reflecteix en la fotografia. Amb una vestimenta estiuenca, tretze persones centren la instantània fotogràfica, on es veu un públic ben heterogeni que participa en l’exposició, característica típica dels fotògrafs de premsa del moment, un cop havien deixat constància de la presència de les autoritats. No és una exposició d’època sinó més generalista sobre el mar i la tècnica de la navegació, que fa que alguns dels assistents es fixin molt especialment en els detalls.
 
A la fotografia, podem observar un sostre de plaques, amb fluorescents i maquetes treballades i d’altres de més senzilles, on predominen els velers. Una brúixola de considerables dimensions, quadres de vaixells, nusos i salvavides, un expositor amb vidre amb maquetes al seu interior o una butaca sofà per als que volen descansar. El fotògraf de premsa i periodista Quintana Torres es va centrar especialment en l’acte de lliurament de diplomes als expositors. 
 
La dècada dels seixanta als setanta del segle passat va ser un moment d’esplendor en la participació dels Magatzems Jorba en la vida social i cultural de Manresa, que es deu en part a la iniciativa de Pere Jorba i Puigsubirà. La creació del Club Jorba, el Signe Cultural Jorba i l’adaptació de la cinquena planta com a sala d’exposicions i de conferències, amb cortines per enfosquir el local, van portar a la Casa Jorba certàmens diversos, tal i com ha explicat l’historiador Joan Maria Serra, que va documentar i redactar els textos del web sobre 2.500 fotografies de la Casa Jorba, que es pot consultar al portal Memòria.cat. Serra remarca també que «els Magatzems Jorba col·laboraven en campanyes com la del cinema infantil a la Sala Loiola –Sala Ciutat posteriorment– i l'edició de llibres».



Participació