Botigues tancades

per Antoni Daura, 25 de gener de 2018 a les 11:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
És un fet evident que, passejant per carrers cèntrics de la nostra ciutat, hom observa que hi ha força locals en desús, tancats. Llocs on hi havia hagut botigues tradicionals i que la força i la persistència de la crisi econòmica de la darrera dècada han escombrat del paisatge urbà. Si bé sembla que als darrers temps la sagnia s’ha aturat sensiblement i hi ha noves obertures, la veritat és que el panorama no és precisament atractiu per al vianant, especialment si es tracta de turistes o compradors forasters.
 
Diversos analistes apunten que s’està produint un canvi significatiu en els hàbits de compra. A banda del fenomen del comerç electrònic, que ja abasta gairebé tots el sectors amb la seva corresponent gamma de productes, la recuperació del consum en general no s’albira a curt termini, immersos a casa nostra en un marc politicoeconòmic nefast per a la innovació, la inversió i l’emprenedoria. A més a més, observem com grans cadenes internacionals han anat optimitzant la xarxa d’establiments i n’han tancat també una bona part. I algunes d’elles, com Amazon i Carrefour, per exemple, anuncien més plans d’inversió digital i uns espais molt automatitzats amb mínim personal.

 
Ja veurem com acabarà tot plegat, però és evident que, a nivell local, hem de protegir i fomentar al màxim la xarxa comercial de proximitat i, per fer-ho, és indispensable que els nostres carrers, a manera de gran centre comercial obert, facin molt bona cara. En aquest sentit, doncs, seria bo "decorar" aquelles façanes amb aparadors buits i bruts que donen una imatge pèssima de l’indret i no conviden a passejar-hi. I sense gent, evidentment, calaixos buits a les botigues de l’entorn. A Manresa hi ha alguna acció d’aquest tipus, com al carrer de Sobrerroca, on s’han col·locat uns vinils amb imatges històriques. Fa poc, a Calaf, l’Ajuntament ha endegat un projecte per reobrir antigues botigues tancades, reconvertint-les en petits museus de com era abans l’activitat comercial. És una bona idea, és clar. També ho he vist personalment a Cervera (Segarra), una de les Viles del Llibre catalanes, on l’octubre passat, amb motiu de l’organització d’una fira literària, es van "disfressar" d’antigues llibreries diversos locals buits del seu nucli antic.
 
No crec que s’hagi de fer a tot arreu d’igual manera, sinó que cal adaptar-ho a la idiosincràsia i la personalitat de cada indret. Però sí que caldria fer ràpidament un estudi per veure què és el millor i, posar-se, doncs, mans a l’obra sense dilació. Cal recordar que enguany Manresa és Capital de la Cultura Catalana i, teòricament, ha de rebre visitants. Per això seria bo que a partir del lema escollit, "ponts de cultura", aquest es fes present arreu; també a les botigues vives i actives. I que els llocs tancats poguessin oferir una millor visió. Ens hi posem?
 



Participació