Les propostes culturals de gener

per El Pou, 2 de gener de 2017 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Propostes per ajudar a pair el gener costerut.
MÚSICA
Varietat i qualitat

Marc Vilanova

Encetarem la tria musical amb el teatre Kursaal. En primer lloc, els Reis d’Orient ens obsequiaran amb la visita d’Ara Malikian. El virtuós violinista torna a Manresa per presentar la seva nova gira i disc llarga durada "15" (dissabte, 7 de gener, 21h). Canviant d’espai, tot passejant cap al teatre Conservatori, gaudirem del concert del Ramon Miravet, tot un fenomen del pop, amb un directe memorable (divendres, 27 de gener, 21 h). Ens movem ara cap a la sala Stroika, d’on destacarem el concert que faran Gossos en format adaptat als més menuts de la casa (diumenge, 8 de gener, 12 h). Tornant al segment dels que ja són més grans, diverses propostes per a tots els gustos. Començarem amb el duet de Hip Hop Sons of Aguirre (divendres, 20 de gener, 22 h), continuarem amb el Noi del Sucre (dissabte, 21 de gener, 22:30 h) i acabarem amb els Kòdul, que s’acomiaden dels escenaris després d’una dècada de trajectòria (dissabte, 28 de gener, 23 h). 


CINEMA

‘Rogue One’, una història de Star Wars

Laura Vidal


Si alguna cosa bona ha aportat Disney a la franquícia "Star Wars" és la il·lusió de saber que tenim una cita obligada cada desembre amb una nova epopeia galàctica. Tot esperant l’"Episodi VIII", que arribarà a finals de 2017, és el torn d’inaugurar els "spin-off" és a dir, una història que beu de les fonts i la mitologia original, però que no interfereix amb la trama clàssica i que pot funcionar de manera independent. Situats just abans de l’inici de l’"Episodi IV", seguim les aventures d’un grup de rebels que desafien les forces de l’Imperi per robar els plànols de l’Estrella de la Mort, l’arma definitiva que Luke Skywalker s’encarregarà de destruir "Una nova esperança". Aquesta sinopsi pot sonar ridícula, però es tracta d’una gran pel·lícula d’aventures de “les de sempre”, amb una factura impecable i els punts justos de bel·licisme i heroïcitat que la converteixen en una arma d’entreteniment massiva. Però per als fans de la saga és una nova porta a una galàxia que no para de créixer, de nou amb protagonista femenina –sembla que Hollywood en va aprenent– i que aporta les petites dosis de nostàlgia que fan que sigui impossible no veure-la amb un somriure d’orella a orella. Mentre gaudia de la pel·lícula, una de les estrelles més brillants d’aquesta galàxia es va apagar, així que el meu record va per ella: "May the Force be with you Leia".
 


TEATRE
Diari d'una miliciana
Joan Morros
 
La sala petita del Kursaal inicia la programació del 2017 amb una muntatge de teatre-documental, on es descriuen les condicions precàries i la desorganització en què vivien els combatents que des de Catalunya van anar a Mallorca l'any 1936 a defensar les llibertats republicanes i és, a més, el preàmbul d'una dramàtica història de repressió ideològica que acabà amb l'execució de les protagonistes. Són divuit dies de relat que s'acaben de cop, quan les cinc voluntàries de la Creu Roja són capturades per les tropes franquistes i finalment assassinades. Per al director, Antoni  Galmés, el muntatge és un al·legat a favor de la memòria històrica i una crítica al silenci i les mentides que durant tants anys s'han mantingut sobre la història de les cinc infermeres. Però per al director l'espectacle també implica una profunda autocrítica des de l'esquerra política i posa de manifest que l'autora del diari estava en desacord amb l'organització jeràrquica i masclista de les forces republicanes que defensaven la igualtat i les llibertats. Amb aquesta obra, el Kursaal s'incorpora a la Xarxa Alcover, que té per objectiu fer conèixer muntatges teatrals dels Països Catalans. 
 

 

ART
Joana Biarnés
Maria Coma
 
La coneixeu? Una dona atrevida, original, carismàtica, que enmig d'un món d'homes esdevingué la primera fotoperiodista catalana i espanyola, i testimoni excepcional de la història del segle XX i dels seus personatges. Una pionera que es va avançar al seu temps. I, en canvi, totalment desconeguda pel gran públic. La fotografia de Joana Biarnés (Terrassa, 1935) sempre s'ha ocupat de coses reals, amb un enfocament intimista que la va distingir de la resta de foto-reporters del moment. Ara podrem veure'n una part a l'exposició "Joana Biarnés. El rostre, l'instant i el lloc", que serà al Centre Cultural el Casino a partir del 20 de gener. Una bona  possibilitat per descobrir-la, o per retrobar-la... Una selecció de fotografies que representen un recull variat de rostres anònims i públics, en llocs i instants capturats per l'ull honest i sempre atent de Biarnés durant els anys seixanta i setanta del segle XX. No us la perdeu! 
 



Participació