FMA i autogestió

per Pere Culell, 23 de setembre de 2016 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Aquest any n´ha fet 25 que es va iniciar la Festa Major Alternativa de Manresa (FMA), alternativa a la programació oficial. Com cada any, l’Alternativa gira al voltant d’un eix temàtic que serveix per perfilar les activitats que es duran a terme en el transcurs dels 4 dies de festa. Enguany, el tema escollit ha estat la importància de l’autogestió. Una autogestió que es basa, sobretot, en la construcció d’estructures de poder popular o de vida en comunitat al marge de les institucions. Recordo un debat previ a les eleccions municipals del 2011, al Teatre Conservatori, on en Jordi Masdeu ja defensava les virtuts de l’autogestió de la FMA, sense diners posats per l’Ajuntament. Fa 5 anys ja vaig matisar-lo dient que hi havia despeses que eren assumides pels pressupostos municipals, que pagàvem entre tots.

Per molt autogestionada que sigui la FMA, hi ha un seguit de requeriments obligatoris que, com qualsevol altre acte fet a la via pública, s’han de complir i que generen una sèries de despeses.

Habitualment, aquestes despeses les assumeixen els organitzadors dels actes. En el cas de la FMA les paguem entre tota la ciutadania amb el pressupost destinat a la Festa Major. Despeses com les cabines sanitàries, els escenaris, la instal·lació elèctrica, la seguretat privada, Creu Roja... que pugen més de 7.000€. Encara cal afegir-hi uns milers més, que no he pogut quantificar, per sufragar el Pla d’Autoprotecció, el reforç del servei de neteja o els efectius de la Policia Local, que podrien arribar a 6.000€ més.
 
Sí que és cert que les entitats que participen en les barres venent cerveses i entrepans, aconsegueixen uns diners lliures d’impostos sense cap mena de control administratiu i amb mà d’obra voluntària, que suposen un coixinet per a les activitats que ofereixen a la ciutat durant la resta de l’any.

Malauradament, però, els regidors actuals de la CUP han acusat, en el Ple municipal, d’assassins de nens palestins els regidors de govern per acceptar els patrocinis d’Iberpotash. Cal dir que Iberpotash, empresa de capital israelià, ofereix suport als membres d’un batalló concret de l’exèrcit israelià durant el seu servei militar obligatori. Entre aquest patrocinis, hi ha el de la Festa Major de la ciutat. Per tant, en la “lògica” de la CUP,  la FMA també accepta i gaudeix de la subvenció del assassins de nens palestins. 
 
Arxivat a:
Opinió



Participació