Les propostes culturals de maig

per Marc Vilanova, Laura Vidal, Joan Morros, Maria Camp, 28 d'abril de 2016 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MÚSICA
Un mes florit en propostes

Marc Vilanova

Començarem la tria musical d’aquest mes recomanant el grup més nostrat que tenim. Els manresans Gossos tornen a visitar el teatre Kursaal per tancar la celebració dels seus 22 anys de trajectòria. Us espectacle on el públic encercla la formació dalt de l’escenari i fa desaparèixer la distància entre l’oient i la banda (divendres, 13 de maig, 21 h). Sense deixar la programació del teatre manresà, destaquem l’actuació de la violinista holandesa Janine Jansen, que presentarà un repertori que posa a prova el seu virtuosisme, amb obres de Johannes Brahms, Béla Bartok, Fritz Kreisler i Manuel de Falla (dissabte, 14 de maig, 21 h). I canviant el rumb cap a la Sala Stroika, qui vulgui escoltar música alegre i de to festiu, no es pot perdre el concert de Sherpah (divendres, 13 de maig, 22:30 h).

 

CINEMA
'Kiki, el amor se hace'
Laura Vidal

Després del bon debut de Paco León amb el díptic de Carmina i..., on ens va descobrir l’origen del seu talent, la fantàstica Carmina Barrios, ara ens torna a sorprendre amb una comèdia fresca, vital i jove, que l’allunya de les anteriors, però que guarda un esperit molt personal convertit ja en el seu senyal d’identitat. Kiki ens explica cinc històries que ens descobreixen diverses filies sexuals, algunes sabudes i altres de noves i sorprenents. Amb aquesta premissa més que interessant, però sobretot morbosa, León no fa altra cosa que parlar-nos de sexe si, però sobretot d’amor i especialment de sentiments. Moltes d’aquestes rareses sexuals ocultes serveixen a l’espectador per endinsar-se en la psicologia dels personatges i de les seves relacions, que per altra banda pateixen de mals no tan fora del comú. Sense caure en la gratuïtat de l’exhibicionisme, el director dóna una pàtina de calidesa als personatges, gràcies a una fantàstica fotografia però també a un repartiment molt coral i ben dirigit, on es fa difícil de destacar alguna actuació. Però si alguna cosa queda clara i és marca de la casa és l’humor: entre l’absurditat i l’estranyesa d’algunes de les situacions que planteja és impossible no sortir de la sala amb un somriure a la boca, doncs el sexe, l’amor, el kiki... és alegria i de fer riure León en sap un munt.



TEATRE
'Dona no reeducable'
Joan Morros

Dona no reeducable Si el mes de març us recomanàvem el muntatge Només són dones, amb Míriam Iscla de protagonista, ara us recomanem Dona no reeducable, un monòleg del dramaturg italià Stefano Massini que tracta de la periodista Anna Politkóvskaia, assassinada l'octubre de 2006 per l'anomenat terrorisme d'estat, per anar en contra del posicionament rus en el conflicte txetxè. Un any després del seu assassinat, Stefano Massini (Florència, 1976) va decidir escriure Dona no reeducable, a partir dels mateixos articles de Politkòvskaia. Una cadira, una taula, un faristol, un micròfon i una pantalla són els únics elements escenogràfics que utilitza l'actriu Míriam Iscla, dirigida per Lluís Pascual. Un muntatge didàctic, i alhora molt colpidor, que ens fa reflexionar sobre la llibertat de premsa i el paper del periodisme davant del poder.



ART

Art en trànsit
Maria Camp

Amb l'exposició que us recomanem per aquest mes ens arriba a Manresa l'oportunitat de veure una part del fons del Centre d'Art la Panera, de Lleida. Es tracta d'una selecció d'obres i d'artistes basada en la idea que el món en el qual vivim és canviant i està en trànsit continu, que les conviccions d'ahir són les incerteses d'avui i que les veritats irrefutables del passat han perdut solidesa i credibilitat. Comissariada per Glòria Picazo, s'organitza en set temes: el subjecte, el gènere, l'espai públic, els moviments migratoris, la història i l'emergència de conflictes. Unes obres que ens convidaran a la reflexió, com ho han fet els autors: artistes fills d'aquest món, de la modernitat i de la postmodernitat, coneguts internacionalment. Són: Antoni Abad, Juan Pablo Ballester, Javier Codesal, Javier Peñafiel, Carles Congost, Alicia Framis, Valeriano López, Susana Casares, Belén Uriel, Francesc Ruiz, Izaskun Chinchilla, Santiago Cirugeda, Democracia, Josu Rekalde, Patricia Esquivias i el manresà Oriol Vilanova.




Participació