Les joventuts manresanes remenen els duros de l'Ajuntament

per Itmar Zomeño / Carlota Gallés, 6 de juny de 2012 a les 23:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
DEBAT. Els dirigents de les joventuts polítiques de la ciutat i la comarca expressen la seva postura respecte dels pressupostos d'enguany, que només reserven 300.000 euros per a noves inversions a la ciutat, seguint el cicle de debats que va iniciar El Pou Digital
Els futurs polítics de la ciutat i la comarca, al davant de l'Ajuntament de Manresa. Foto: Carlota Gallés


Els pressupostos de Manresa previstos pel 2012 es varen aprovar al ple de l’Ajuntament amb l'abstenció d'ERC i el PSC. Uns pressupostos -de 79,9 milions- que són superiors als del 2011. De tota manera, les despes de funcionament i de personal baixen. Uns pressupostos que preveuen un fort increment de recaptació per multes, que l'IBI reporti 3 milions d'euros més, que l'Ajuntamenti vengui solars públics per uns altres 3 milions. Malgrat l'augment de tot plegat, com és que el consistori només disposarà de 300.000 euros per a fer noves inversions? Perquè Manresa rep aquest any 6,3 milions menys d’aportació de Generalitat, Diputació i Estat i ha de pagar 5 milions als bancs, 3 dels quals d'interessos. A més, els pressupostos dediquen esforços a finançar obres heretades del govern tripartit, com l'Ateneu les Bases o operacions de Fòrum. Com hem dit, només 300.000 euros per a obra nova. Aixecar dos carrers i som-hi.

Des que van ser aprovats a finals de desembre, ja ha passat prou temps per reflexionar amb calma què suposen aquests números. ha passat prou temps perquè se n’hagin pogut analitzar els pros i els contres. Els ingressos són clars i transparents? S’han distribuït bé les despeses? Són adequades o insuficients les mesures d’austeritat? S’ha apostat pel que calia apostar? Són algunes de les preguntes que les joventuts polítiques de Manresa no dubten a respondre.


Un pressupost sense res de bo

Les Joventuts d’Esquerra Verda (JEV), properes a ICV-EUiA, mostren una certa inquietud cap a aquest pressupost. El seu portaveu, Albert Marañón, va explicar que «és imperdonable que no es faci cap mesura contra l’atur». Referent a les despeses marcades, explica que «no s’entén que un ajuntament hagi invertit en la compra de patrimoni en lloc de les vertaderes urgències de la ciutat». Les JEV pensen que el govern de Manresa no s’està centrant en el que és important. S’hauria d’haver invertit en els programes d’ocupació i aturar l’atur. Conclou categòric dient que té «la sensació de que no hi ha cap punt positiu i, si hi és, no ens l’han sabut explicar».

Una mostra de responsabilitat


Les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) defensen les distribucions acordades per l’Ajuntament . El cap local de la joventut, Sergi Morales, explica que «no és senzill fer polítiques restrictives, però que les situacions ho demanen». Valoren molt positivament que l’equip de govern hagi «agafat el toro per les banyes i hagi aprovat un pressupost responsable, sostenible i sanejat». Morales creu que «el pressupost municipal del 2012 pretén complir amb l’objectiu bàsic d’endreçar les finances del consistori».

Calia retallar per altres bandes

Contràriament, Joves per la Independència (JI), les joventuts de Solidaritat a escala manresana, defensen que s’hauria d’haver retallat per altres bandes. De fet, proposen que se segueixi una línia similar a l’esmena presentada per la CUP en la qual es sol·licitava que Manresa retallés despesa supèrflua abandonant les associacions municipals a què pertany. Tot i això, el seu representant, Arnau Padró, va solidaritzar-se amb el govern de Manresa posant de manifest que «no és senzill trobar propostes», ja que les partides són molt genèriques i hi ha poc marge d’actuació. D'altra banda, creuen que la retallada de dos milions d’euros en partides d’ocupació és desmesurada. «Tampoc creiem que la venda de patrimoni s’inflami tant com han previst en temps de crisi, cosa que complicarà tot el pressupost», confessa Padró.

I què fem amb el 50% d’atur juvenil?


El primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) a Manresa, Josep González, recorda que el govern de Junyent tampoc ha trobat unes arques gaire foradades. Els socialistes expliquen que «els pressupostos deixen veure que no hi ha un model clar de ciutat». Segons la JSC, els eixos de govern «són quatre i poc definits» i, tanmateix, creu que el pressupost no està ben desenvolupat. Reclamen, d'altra banda, que contempli més participació ciutadana, com s’havia donat en altres governs. «La principal cosa que trobem a faltar és que no s’inverteixi en les polítiques d’ocupació juvenil, cosa que considerem indispensable», explica González. Tot i això, vinculen el problema a la poca sensibilitat de la Generalitat a l’hora de retallar en subvencions.

Cal invertir millor

El posicionament de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) passa per comprendre que la situació és complicada i que el marge d’actuació és ben estret. Tot i això, expliquen que s’ha invertit quan no tocava: «No és el moment per comprar edificis i patrimoni», assevera Xavier Rubió, un dels seus representants. Defensen que la compra de la torra Lluvià, en el seu estat de degradació, «acabarà suposant encara més despeses». Rubió explica que no veuen positivament qualsevol iniciativa d’aquesta índole. En la línia de la JSC, proposa que es recuperi un model més participatiu, com en els plans d’actuació municipal (PAM) que varen tenir prou èxit en l’últim govern.

Els joves d'Unió critiquen les partides

La postura de les joventuts d'Unió Democràtica coincideix bastant amb la de la JNC. El líder d'Unió de Joves del Bages, Albert Montón, opina que «segurament s’han comès alguns errors en la distribució», però, en general, pensa «que l'actuació de l’actual govern municipal és idònia». Les Joventuts d’Unió es mostren properes i adherides al govern de la ciutat i el defensen dient que «potser hi hauria d’haver més mà estesa per parts de les altres forces polítiques en el moment complex en què es troba tot el país».



Participació