Partal aposta per un periodisme local honest i de qualitat

per Sílvia Berengueras, 31 de maig de 2012 a les 11:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA. La conferència del director del diari electrònic en català VilaWeb va ser la segona del cicle “25 anys del Pou”, en què va fer interessants reflexions sobre el present i el futur del periodisme local en relació amb les noves tecnologies i les xarxes socials.El periodista valencià de seguida va centrar el seu discurs en quatre punts de reflexió sobre el que ell prefereix anomenar periodisme de proximitat: quins formats ha d’escollir, quin és l’entorn o “ecosistema” que requereix, quins reptes li plantegen les xarxes socials i el retorn, per ell necessari, a la premsa comunitarista o d’expressió d’un col·lectiu.

Vicent Partal durant la conferència. A l'esquerra, Ramon Fontdevila, presentador de l'acte. Foto: Ramon Aran

Sobre el primer punt, Partal va afirmar que el suport en paper té futur en mitjans de periodicitat mensual, però no pas en els diaris, ja que “la lectura del context, l’anàlisi, es fa millor en paper”. D’altra banda, el director de Vilaweb va destacar que és un error avui dia especialitzar-se en un sol mitjà i que “s’ha de fer de tot”, no entès de manera apriorística, va matisar, sinó en el sentit de pensar per a cada notícia quin format li convé per arribar als lectors, ja que en definitiva, aquests “buscaran el contingut”, sigui quin sigui el format. En aquest àmbit, per a Partal és obvi que els mitjans siguin a les xarxes socials, però no només per ser-hi sinó per introduir-se en un mitjà cada vegada més omnipresent, el telèfon mòbil, sobre el qual afirma, en vista de com de ràpida evoluciona la seva tecnologia, que “caminem cap a un univers en què els mòbils són centre de tot. Per tant, ara és el moment de posicionar-s’hi”, va concloure.

Quant a l’entorn que caldria que hi hagués per una bona pervivència dels mitjans de proximitat, Partal va anunciar amb fermesa que “la competència s’ha acabat”, remarcant que els mitjans no s’obsessionin a competir i que trobin formes de col·laboració, amb l’objectiu de donar un servei a una comunitat que ja coneix. És per això que el periodista va destacar també la importància, i la necessitat, d’explicar allò que la comunitat vol, de fer-se’n ressò, en un clar retorn als orígens del periodisme i a una reivindicació de l’ofici. Per assolir-ho, Partal troba adequades eines com les xarxes socials, però alhora en veu també el repte incert que plantegen, com ara la possible desaparició del periodista com a intermediari entre lector i informació. Per això creu que és fonamental que alhora es faci també un periodisme “honest i de qualitat”.
Arxivat a:
Temes del Pou, CrònicaParticipació