Fa 25 anys la immigració era bàsicament andalusa

per Jaume Puig, 23 de març de 2014 a les 22:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FA 25 ANYS, AL POU. L’abril de 1989, la població nascuda fora de Manresa era de 20.718 persones (un 33%) i es concentrava en barris com el Xup (51%), Sant Pau (49%), la Font dels Capellans (46%) i la Balconada (44%). Però érem lluny encara de l’arribada d’immigració estrangera i l’onada dels anys setanta havia estat majoritàriament de procedència andalusa, seguida de castellans, lleonesos i aragonesos.

En el tema del mes, elaborat per Josep M. Oliva i Mercè Puigpelat, es remarcava que cantants com María del Monte o Ana Reverte venien tants discos com Lluís Llach, segons declarava Joan Calmet, de la botiga Born12.
 
Hi funcionaven dues cases regionals: la Casa Navarroaragonesa –una de les més antigues de Catalunya-- i la Casa d’Andalusia, creada l’any 1978, que com a continuadora de la Peña Cultural Flamenca Naranjito de Triana, havia anat agafant volada i organitzava una festa flamenca setmanal. De la importància de la població procedent del sud peninsular en dóna idea el fet que des de Manresa era possible viatjar a Andalusia mitjançant tres línies regulars d’autobusos, amb sortida diària o cada dos o tres dies, segons les línies. Els tiquets es venien a la Bodega Andalusa, el bar Puerto Rico i al bar La Parrilla, aquests darrers amb destinació exclusiva al poble sevillà d’El Rubio.
 



 
Pel que fa als mitjans de comunicació, el reportatge es feia ressò de l’existència d’una emissora pirata que emetia des del 103.8 de la FM, només els dissabtes, diumenges i festius, en un pis del carrer Camp d’Urgell. Era propietat d’Ángel García i programava bàsicament música andalusa o canción española , a l’estil de Radio TeleTaxi.

Una imatge de la desapareguda Ràdio Centro

 
Nova etapa de la revista ‘Faig’ 
 
La revista literària Faig , creada l’any 1975, anunciava una nova etapa a partir del mes d’abril, amb l’edició del número 31 com a Faig Arts i l’objectiu d’eixamplar l’horitzó i convertir-la en una publicació dedicada a l’art en totes les seves facetes i expressions. Sortiria tres cops l’any, amb un centenar de pàgines, i seria editada per Parcir Edicions Selectes.
 
Jordi Marsal feia autocrítica
 
El llavors diputat al Congrés Jordi Marsal era entrevistat a fons per Jordi Sardans i reconeixia que la inesperada derrota electoral a les eleccions municipals de dos anys enrere els havia enfonsat i que el PSC s’havia de reorganitzar per trobar la manera de fer una oposició forta però responsable.
 
Temps de vagues
 
Mentre s’inaugurava ExpoConsum 89 i es parlava de professionalitzar les fires, els treballadors de Pirelli feien una vaga de deu dies –de l’1 al 10 de març—, en defensa del conveni col·lectiu i contra la voluntat de l’empresa d’implantar el cicle continu, i un 60% del sector del tèxtil i el metall participava en una vaga convocada pels sindicats per desbloquejar la negociació dels seus convenis respectius.



Participació