És l'hora de reiniciar el sistema?

per Francesc Casas, 15 de juliol de 2021 a les 07:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Si mirem enrere podrem veure que en la història de la humanitat cada cert temps es produeixen canvis importants, molts d'ells promoguts per circumstàncies o fets no volguts o accidentals. Aquests esdeveniments han provocat modificacions en el nostre sistema, tant que es pot parlar que hi ha un abans i un desprès –per exemple la desaparició dels dinosaures, el domini del foc, la invenció de la roda, la Revolució Francesa, la Primera Guerra Mundial, l'aparició d'Internet i les noves tecnologies, etc. Per tant, és lògic concloure que per avançar o evolucionar d'una manera substancial necessitem fets que ens ajudin o empenyin a fer-ho dràsticament.
 

Avui dia vivim a tota pastilla, tot va molt ràpid i la tecnologia supera cada cop més els nostres tempos i deixa obsolet el que ahir era total novetat. Davant l'actual panorama potser és el moment de plantejar-nos si ha arribat l'hora de fer un reset al sistema. Reinventar el nostre model d'economia, reiniciar el sistema situant l'economia al servei de les persones. Em sembla que aquest mantra és un propòsit que no acaba de traduir-se en accions concretes i que la majoria de vegades es queda només en titulars atractius per enganxar a un públic determinat, sovint amb fins electorals.
 
Penso que el model social i econòmic actual no necessita xapa i pintura sinó una carrosseria nova. Alguns experts parlen de tunejar i no reiniciar el sistema, jo en tinc els meus dubtes. El capitalisme ha estat una màquina de generar classes mitjanes i de millorar el nivell de vida general de la població, per exemple a Espanya l'últim segle els avenços han estat considerables i són resultat d'un sistema que, encara que imperfecte com tots, funciona. Si més no la majoria d'indicadors –sanitat, educació, esperança de vida...– així ho demostren. Les mateixes veus expertes destaquen que és l'hora de passar de la estètica a l’ètica. La forma segueix sent molt important, perquè marca quin és el terreny de joc, però hem de ser més exigents respecte del fons.
 

Estem en uns moments de responsabilitat compartida, les administracions i les empreses han de vetllar per la societat que les envolta, tenen el deure de fer-ho perquè són importants en la creació de hàbitats igualitaris, són el primer graó predistributiu. Ara bé les persones, com a individus, també hi tenim la nostra responsabilitat, ens hauríem de proposar objectius que facilitin al màxim els canvis per millorar. Ha arribat l'hora de la sostenibilitat, de l’economia circular, d'afrontar el canvi climàtic amb fermesa, de millorar climes laborals, de crear noves economies, de fer tantes i tantes coses que, si no ens parem, reflexionem profundament i ens marquem objectius Smart, no anirem enlloc.
 
Tenim causes més que justificades per ajudar a fer un canvi radical al nostre sistema, hi ha un munt de coses que no funcionen i que s'han de modificar o ajustar als nous temps, fem-ho amb un esperit positiu, constructiu i solidari; només així dintre d'uns anys podrem mirar enrere i dir que aquests fets també van provocar un canvi que va permetre a les noves generacions viure en un món més sostenible i solidari.
 
Siguem Smart People.
Arxivat a:
Opinió



Participació