Violència al carrer

per Antoni Daura, 26 de febrer de 2021 a les 07:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Habitualment, els que em llegiu sabeu que des d’aquesta tribuna d’opinió tracto de temes bàsicament manresans. Aquesta vegada, però, volia comentar una realitat general que estem vivint arreu, arran de les protestes de cada dia, especialment a Barcelona, contra la detenció del raper Pablo Hásel. Les imatges que s’han vist demostren que els protocols policials que s’han utilitzat de nou estan sobrepassats i, a banda d’ineficients, lesius per a la integritat de persones que no podem pas qualificar majoritàriament de violentes.

Lamentablement una noia ha perdut un ull a causa d’un tret d’un projectil disparat per algun membre de la policia. I sembla que, des de fa temps, les manifestacions d’aquestes característiques acaben malament per a la integritat física de bona part de la gent, majoritàriament jove, que hi assisteix i material per als comerços i el mobiliari urbà. Val a dir d’entrada que el dret de manifestació –encara que no compleixi els protocols legals al detall– s’ha de garantir. I, per altra part, el món s’ha mogut quan hi ha hagut aixecaments revolucionaris. No podem ni oblidar ni menystenir que moltes de les conquestes socials de què gaudim –i que determinats poders a l’ombra volen revertir– s’han aconseguit després de grans vagues i aixecaments populars. Dit això, és obvi que si ens poguéssim estalviar haver de muntar un sidral, molt millor, però no sempre és possible. Ara bé, soc dels que penso que respectar la integritat de les persones i els béns públics i privats, que és responsabilitat de la policia, s’hauria de fer d’una altra manera. No soc pas expert en seguretat, però sembla evident que els protocols que se segueixen no són efectius.


La cobertura mediàtica tampoc no és prou encertada. D’entrada es posa massa èmfasi en els aldarulls, en les barricades, i massa poc en la causa. I els responsables de l’operatiu no encerten en el to adequat. Les càrregues indiscriminades contra gent que, objectivament, no fa cap delicte i sovint es troba indefensa, no es poden repetir. La pregunta que em faig és: no hi ha manera de desactivar els qui provoquen els danys materials i no fer passar tothom pel mateix tracte. La presència intimidatòria dels robocops de les unitats especials de la policia sembla una provocació directa. I si del que es tracta és d’impedir aldarulls, doncs s’ha de fer des del primer moment, no esperant que l’ambient s’escalfi i aleshores carregar a tort i dret sense gaires miraments.

Ja he dit que no tinc coneixement sobre com ha de funcionar l’operativa policial en aquest tipus d’accions, però és evident que l’actual no és vàlida. Atonyinar gent perquè es dispersin és molt primari. Confio que hi hagi professionals que sàpiguen entomar aquest nou repte. I que els polítics no s’amaguin amb l’excusa que no són tècnics i que no es volen ficar en els afers interns del cos policial. Cal recordar que són professionals que han escollit lliurement aquesta feina i em consta que majoritàriament amb vocació i fent bé una tasca sempre arriscada. I que es deuen als ciutadans que els paguem amb els nostres impostos. Per tant, convé destriar aquells elements –tant del propi cos policial, com dels manifestants– que es passen de frenada de la resta. Ja suposo que és molt difícil, però indispensable. No podem esperar més!
Arxivat a:
Opinió



Participació